Indija u 2021. potrošila 55,7 milijardi dolara na kupovinu zlata

Svijet

Indija je u prošloj godini potrošila rekordnih 55,7 milijardi američkih dolara na uvoz zlata u uslovima snažnog oporavka potražnje koju su podstakli pad maloprodajnih cijena i ukidanje pandemijske zabrane vjenčanja.

Vlada je prošle godine uvezla 1,05 hiljada tona zlata, dvostruko više nego u 2020. godini, i potrošnjom na plemeniti metal nadmašila dosadašnji rekord iz 2011. godine, rekao je vladin zvaničnik koji je želio ostati anoniman jer nije ovlašten razgovarati s medijima.

U 2020. vlada je na uvoz zlata potrošila 22 milijarde američkih dolara, prenosi SEEbiz.

“U prošloj je godini potražnja bila velika, budući da je puno vjenčanja zbog koronavirusa odgođeno s 2020. na prošlu”, objasnio je veletrgovac zlatom u Calcuti Harshad Ajmera.

Indijske vlasti uvele su tokom prvih talasa pandemije u 2020. godini stroge mjere zatvaranja, što je pogodilo potražnju za zlatom tokom sezone vjenčanja i ključnih festivala poput Akshay Tritiye, kada se zlato može kupiti po povoljnoj cijeni.

Zlato se u Indiji smatra bitnim dijelom mladinog miraza, a takođe je popularan dar za vjenčanja. Ajmera je kazao da je korekcija cijene početkom prošle godine zlato učinila pristupačnijim za kupce u maloprodaji.

U avgustu 2020. cijena deset grama zlata dostigla je na indijskom tržištu rekordnih 56,19 hiljada rupija, a zatim su se u martu prošle godine, kada je mjesečni uvoz narastao na rekordnih 177 tona, spustile na 43,32 hiljade rupija.

Indijska potražnja snažno je podržala cijene zlata na svjetskim tržištima, a u samoj zemlji potrošnja na uvoz pojačala je pritisak na ionako slabu rupiju.