Credit Suisse upozorio: Ovo je novi svjetski poredak na finansijskim tržištima

Svijet

Credit Suisse je upozorio na “novi svjetski poredak” na finansijskim tržištima nakon što su centralne banke počele agresivno da povećavaju kamatne stope.

Švajcarski zajmodavac poručuje da je tržišta zahvatila „savršena oluja“ s rastućom inflacijom, višim kamatnim stopama i ratom u Ukrajini, a sve to utiče na raspoloženje investitora.

Michael Strobaek, globalni investicijski direktor, rekao je da se ova oluja pojačala posljednjih dana nakon što su američke Federalne rezerve objavile svoje najveće povećanje kamatnih stopa od 1994. godine, a Švajcarska narodna banka iznenadila agresivnim pooštravanjem monetarne politike.

„I dionice i obveznice su se spustile, što znači da se investitori gotovo nisu imali gdje sakriti. Čak su i dobro diverzifikovani portfoliji pogođeni. Ovo ne predstavlja ništa manje nego resetovanje trenutno još niskog nivoa kamatnih stopa na novi, viši nivo. Čini se da će tokom ovog prilagođavanja finansijska tržišta ostati nestabilna jer ponovno postavljanje sobom nosi jasnu neizvjesnost i, naravno, mnogo manje prilagodljivu monetarnu politiku. Među pitanjima koja investitori moraju sami sebi da postave je koliko će dugo trajati ciklus povećanja kamatnih stopa i koliko će duboko biti ekonomsko usporavanje“, naveo Strobaek.

Međutim, izvršni direktor Credit Suissea rekao je da ulagači ne treba da gube nadu, dodajući da bi bio „loš savjet“ sada napustiti tržišta.

„Vrlo je lako ‘baciti peškir u ring’ kada tržišne turbulencije i uočeni rizici dosegnu nove vrhunce. Ipak, čvrsto vjerujem da situacija nije tako mračna kao što trenutno cijene na tržištu. Jedno od naših temeljnih investicionih načela je da ‘vrijeme na tržištu pobjeđuje određivanje tajminga na tržištu’. To se, po mom mišljenju, odnosi na ovdje i sada“, dodao je on.

Sve se ovo događa u trenutku kad je menadžer fonda od 3,6 milijardi dolara rekao ulagačima da se pripreme za dugo „medvjeđe tržište“, upozoravajući da Federalne rezerve „orkestriraju“ recesiju i da se tržišta neće oporaviti dok se ne završi rast kamatnih stopa.

„Fed je isključivo koncentrisan na smanjenje inflacije (za sada) i orkestrira recesiju; imaju za cilj da dovedu u ravnotežu razliku između potražnje i ponude smanjenjem prve“, kazao je Richard Hodges, menadžer Nomura Global Dynamic Bond fonda.