Bitcoin bi mogao da prestigne tržišni udio zlata

Valuta

Zlato bi uskoro moglo da dobije konkurenciju na tržištu investicija i da udio u statusu univerzalne vrijednosti preda i bitcoinu, tvrdi američka investiciona banka Goldman Sachs.

Bitcoin bi mogao da prestigne tržišni udio zlata u 2022. godini, navode analitičari poznate banke sa Wall Street-a u istraživanju koje su uputili svojim klijentima, jer vrednost kriptovaluta raste, kao i potražnja za njima među investitorima, prenosi Sputnik.

Analitičar te banke Zak Pandl (Zach Pandl) navodi da će bitcoin u 2022. godini zauzeti veći udio na tržištu investicija nego što je sadašnjih 20 odsto, računajući da je tržišna kapitalizacija te kriptovalute 700 milijardi dolara, dok je udio zlata u globalnim investicijama oko 2,6 hiljada milijardi dolara.

Ukoliko bi vrijednost bitcoina prešla 100.000 dolara, to bi značilo da ima 50 odsto udjela na tržištu investicija, javlja RT.

Prema posljednjim podacima od srijede popodne, vrednost bitcoina bila je 46.456 dolara. Istorijski najviša vrijednost bitcoina bila je u novembru prošle godine, kada je jedan ovaj token vrijedeo 69.000 dolara.

Na samom kraju prošle godine vrijednosti najtrgovanijih svjetskih kriptovaluta pretrpele su udar, gledano u odnosu na rezultate koje su postizale tokom čitavih 12 mjeseci.

Podsetimo, bitcoin je u posljednjih 12 mjeseci, uprkos aktuelnom padu vrijednosti, zabilježio međugodišnji rast od 60 odsto.