Gugl gasi svoju društvenu mrežu

Tehnologija

Gugl će zatvoriti društvenu mrežu Gugl plus i pooštriti mere razmjene podataka nakon što je otkriveno da je stotinama spoljnih inženjera možda omogućen uvid u podatke najmanje 500.000 korisnika

Problem je otkriven i otklonjen u martu u sklopu analize mehanizama razmene Guglovih podataka s drugim aplikacijama, navodi se u bilješci na Guglovom blogu, piše portal SEEbiz.

Analizom je zaključeno da nijedan inženjer nije iskoristio mogućnost uvida u podatke niti ih je zloupotrebio. Wall Street Journal (WSJ) je prethodno saopštio, pozivajući se na neimenovane izvore i memorandum Guglove pravne službe upravi, da je softverski div odlučio da ne obavijesti javnost o sigurnosnom problemu zbog straha od regulatorne istrage.

U Guglu strahuju da bi objava problema prizvala poređenje sa curenjem podataka o Fejsbukovim korisnicima prema Kembridž Analitici, piše WSJ, dodajući da je izvršni direktor Sundar Pichai obavješten o problemu.

Stručnjaci za sigurnost i privatnost i finansijski analitičari upozoravaju da je odluka kompanije možda bila pogrešna.

U Guglu nisu željeli da komentarišu informaciju o curenju podataka povrh onoga što je objavljeno na blogu.

U toj objavi su u ponedjeljak naveli da je bag pušten u sistem prilikom ažuriranja softvera, omogućivši uvid u privatne podatke korisnika, uključujući ime, e-mail adresu, zanimanje, pol i godine. Istakli su takođe da ne mogu pouzdano da navedu koliko je korisnika zahvaćeno problemom budući da čuvaju podatke samo dvije nedjelje, prenosi SEEbiz.