Grčka će u naredna dva mjeseca vratiti sedam milijardi eura duga

Svijet

Grčka planira da u naredna dva mjeseca otplati više od 7 milijardi eura zajmova koje je dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i partnera iz eurozone kako bi sprečila bankrot za vrijeme finansijske krize, izjavila su dva grčka zvaničnika za Reuters.

To je preostali dio od ukupno 28 milijardi eura koje je ovaj međunarodni kreditor obezbijedio Grčkoj u dva paketa pomoći između 2010. i 2014. godine.

Pored toga, do kraja prvog kvartala ove godine, bit će otplaćeno oko 5,3 milijardi eura zajmova koje su odobrili grčki partneri u eurozoni, a koji dopijevaju 2022. i 2023. godine.

– Planiramo da otplatu završimo u naredna dva mjeseca- rekao je jedan zvaničnik Reutersu, a drugi je naveo da će to pomoći Grčkoj da smanji udio duga u bruto domaćem proizvodu, što će biti signal tržištima da je grčka ekonomija jaka i zdrava, prenosi Tanjug.

Atina je od 2010. do 2015. dobila tri paketa finansijske pomoći od Evropske unije i MMF-a, u ukupnom iznosu od više od 260 milijardi eura. Nakon izlaska iz programa spašavanja 2018. godine, za potrebe finansiranja se oslanjala isključivo na tržišta duga.