Skoro 5000 bankara u EU zaradilo najmanje million eura

Banke

Gotovo 4.860 bankara u EU zaradilo je najmanje million eura u 2017. Direktiva 2013/36/EU Evropskog parlamenta i Savjeta od 26. juna 2013. godine obavezuje nadzorna tijela u EU da obavještavaju i dostavljaju podatke Evropskom tijelu za bankarstvo (EBA) o primanjima zaposlenih koja iznose jedan million eura i više u finansijskoj godini.

Na osnovu tih podatak EBA je objavila nedavno godišnji izvještaj o primanjima u finansijskom sektoru koji je pokazao da je broj “milionera” porastao 5,7 odsto u odnosu na 2016. godinu, na spomenutih 4.860. U Hrvatskoj je, na primjer, prijavljen samo jedan milioner, koji je za godinu dana primio fiksnu naknadu od oko 513.000 eura, i varijabilni dio isto toliko.

“Riječ je o propisu EU čije zahtjeve države članice transponuju u svoja zakonodavstva donošenjem odgovarajućih propisa. Narodna banka Srbije ne prikuplja navedene podatke od banaka, s obzirom da ne postoji obaveza dostavljanja tih podataka Evropskom telu za bankarstvo”, navode za Business Intellligence Balkans u Narodnoj banci Srbije.