HSBC holding povećava otkup svojih akcija

Tržište

Bankarski holding HSBC potvrdio je svoje ranije planove za vraćanje više milijardi dolara investitorima, prateći oporavak globalnih ekonomija nakon najgoreg perioda pandemije korona virusa.

Banka sa sjedištem u Londonu pokreće otkup akcija u iznosu od milijardu dolara, pored ranijeg programa od dvije milijarde dolara, saopšteno je uporedo sa njenim najnovijim finansijskim rezultatima.

Kako prenosi Bloomberg, zajmodavac je u četvrtom kvartalu zabeilježio povećanje prilagođenog profita prije oporezivanja (EBITDA) od 79 odsto na oko četiri milijarde dolara.

„Imamo dobar zamah za 2022. godinu i uvjereni smo da možemo da nastavimo da sprovodimo našu strategiju“, rekao je izvršni direktor holdinga Noel Kvin (Noel Quinn) u svom obraćanju investitorima.

„Takođe smo svjesni potencijalnog uticaja koji bi dalja neizvjesnost u vezi sa pandemijom virusa Covid-19 i nastavak inflacije mogli da imaju na nas i naše klijente.“

HSBC prati druge globalne banke u povećanju prinosa za akcionare jer rastuće kamatne stope povećavaju prihode od kreditiranja.

U isto vrijeme, ekonomske izglede zamagljuju faktori koji uključuju geopolitičke tenzije oko Ukrajine, inflaciju i dugotrajne efekte pandemije, uključujući i ključno tržište HSBC u Hongkongu.

Kvin je upozorio da, iako zajmodavac ima „dobar poslovni zamah“ u 2022. godini, očekuje slabiji učinak u Aziji u prvom kvartalu ove godine.

Biznis.rs