Dva brata stvorili su najvredniju kompaniju iz Silicijumske doline

Tržište

Dva brata iz Irske, Patrick i John Collison, koji su već u tinejdžerskim godinama postali milioneri prodavši godinu dana staru kompaniju danas su “autori” najvrednije kompanije iz Silicijumske doline koja nije na berzi.

Njihov Stripe sa 95 milijardi dolara vrijedi više nego Facebook prilikom uvrštenja dionica na berzu u maju 2012. godine. Podsjetimo, ta je početna ponuda dionica bila jedna od najvećih u istoriji tehnoloških kompanija.

Vredniji samo ‘kinezi’

Kako piše Financial Times, Stripe je u posljednjoj rundi dokapitalizacije prikupio dodatnih 600 miliona dolara čime je vrijednost kompanije skočila na već spomenutih 95 milijardi dolara.

Na globalnoj ljestvici kompanija  koje nisu na berzi od njega su vredniji samo kineski ByteDance – vlasnik društvene mreže TikTok – i kineski platni servis Ant kojega je osnovao Jack Ma, piše Poslovni.hr.

Inače, vrijednost Stripea koji se bavi procesuiranjem plaćanja na internet platformama gotovo se utrostručila u manje od godinu dana te je nadmašio kapitalizaciju Facebooka i Ubera kad su izlazili na berzu. Naime, u prethodnoj rundi dokapitalizacije iz oktobra 2019. vrijednost kompanije dostigla je 35 milijardi dolara.

U ovoj rundi sudjelovala je irska agencija za upravljanje javnim dugom te privatni investitori, poput osiguravajućih kuća Allianz i AXA te investicionih kompanija Fidelity, Baillie Gifford i Seqouia Capital.

Rastuća vrijednost Stripea odražava veliki uspon internet trgovine i s njome povezanih plaćanja. Osim Stripeu, taj je trend dao “vjetar u jedra” i konkurentima, poput američkog Squarea te evropskih takmaca, Adyena i Checkouta.

O kolikom se volumenu radi dovoljno govori podatak da je Stripe zabilježio 200.000 novih klijenata iz segmenta preduzeća od početka pandemije prije godinu dana. Jedan od osnivača, John Collison, ističe kako je njihov sistem tokom 2020. procesuirao gotovo 5000 zahtjeva u sekundi, uključujući plaćanja, povrate novca i provjere podataka klijenata.

“Stripe je danas veći (po volumenu transakcija) nego cijelo tržište internet trgovine kada smo se počeli baviti ovim poslom”, navodi Collison.

Braća Collison – 32-godišnji Patrick i 30-godišnji John – osnovali su Stripe 2011. godine nakon što su 2008. prodali svoju prvu kompaniju Auctomatic za 3 miliona eura. Taj ih je preduzetnički poduhvat učinio milionerima još u tinejdžerskoj dobi. Štoviše, John tada još nije ni maturirao.

Valja istaći kako su Collisoni preselili Auctomatic – kompaniju za softverska rješenja namijenjenih korisnicima eBayja – iz rodnog Limericka u Kaliforniju nakon što nisu mogli dobiti novac irske vlade za podsticaje startupima.

No, svega godinu dana staru kompaniju preseljenjem u Silicijumsku dolinu podržao je tamošnji uticajni startup inkubator Y Combinator. Taj je inkubator bio i jedan od prvih ulagača u Stripe, zajedno s osnivačima PayPala, Elonom Muskom i Peterom Thielom.

Prikupljenih 600 miliona dolara iz ovogodišnje dokapitalizacije kompanija će iskoristiti za širenje u Evropi, uključujući zapošljavanje više od 1000 ljudi u kancelariji u Dublinu u idućih pet godina. Ddio novca poslužiće i za podršku najavljenom ulasku na tržišta Brazila, Indije i Indonezije krajem ove godine.

Upitna održivost vrednovanja

Međutim, sve više investitora dovodi u pitanje održivost visokih vrednovanja brzorastućih tehnoloških kompanija s obzirom na povećana očekivanja o rastu inflacije te sporu globalnu kampanju vakcinisanja koja produžuje izlazak svjetske ekonomije iz “koronarežima” poslovanja.

To je posebno osjetljivo pitanje za kompanije koje nisu na berzi, poput Stripea, pa stoga nisu obvezne redovno da obavljaju rezultate poslovanja. Na primjer, podaci o prihodima i profitabilnosti Stripea nisu javno poznati.

Upućeni izvori tvrde kako kompanija ima veći volumen platnih transakcija od evropskog konkurenta Adyena koji je prošle godine procesuirao 303,6 milijardi eura.

Inače, Adyen ima tržišnu kapitalizaciju od 60 milijardi eura. Mala naznaka da bi Stripe uskoro mogao na berzu ojačavanje je vodstva kompanije nekim vrlo zvučnim imenima.

Tako su se početkom godine upravnom odboru pridružili Mark Carney, nekadašnji guverner britanske centralne banke te Christa Davies, bivša finansijska direktorica osiguravajuće kompanije Aon. Braća Collison takođe su u kompniju doveli i Dhivyu Suryadevaru iz General Motorsa kao novu finansijsku direktoricu.

Uprkos angažiranju tih globalno priznatih menadžerskih imena, Stripe tvrdi kako će još neko vrijeme ostati privatna kompanija. I to usprkos trendu među tehnološkim kompanijama koje izlaskom na berze koriste trenutak rekordnih vrijednosti berzanskih indeksa.