Saas – usluga koja će Indiji donijeti bilion dolara i 500.000 novozaposlenih

Tehnologija

Jedan od najpopularnijih oblika računarstva u oblaku je softver kao usluga (ili SaaS – Software as-a-Service), definisan kao model distribucije softvera u kojem provajder usluga ugošćava aplikacije za kupce i čini ih dostupnim ovim korisnicima putem interneta. Ovaj oblik usluga mogao bi u Indiji da do 2030.godine dostigne vrijednost od čak billion dolara i kreira gotovo 500,000 novih radnih mjesta.

Ovo pokazuje izvještaj konsultantskih kuća McKinsey & Co. i SaaSBoomi u kome se navodi da je u Indiji prisutno gotovo hiljadu SaaS kompanija od kojih je 10 vrijedno oko milijardu dolara.

Prema riječima izvršnog direktora kompanije Freshworks Giriša Matrubutama, ovo je prilika za IT sektor u ovoj zemlji koja se nije ukazala još od 90-tih godina prošlog vijeka. Freshworks je jedna od najpoznatijih indijskih SaaS kompanija i uskoro će izaći na berzu. Kompanija pravi softver koji pomaže kompanijama da uspostave bolju komunikaciju sa svojim potrošačima i jedna je od najstarijih “unicorn” kompanija. “Unicorn” kompanije su male i mlade softverske kompanije čija se vrednost procenjuje na više od jedne milijarde dolara. Freshworks je krajem 2019.godine procenjen na 3,5 milijardi dolara.

Druge indijske Saas kompanije usmjerene su na niše za biznis. Tako na primjer Zenoti, još jedna “unicorn” kompanija, radi sofvere za spa industriju i salone za ljepotu.

Prema izveštaju, prošle godine investitori su uložili 1,5 milijardi dolara u indijske Saas kompanije.