Facebook otvara novo sjedište kompanije u Londonu

Američki gigant društvenih mreža Facebook najavio je da će otvoriti novo sjedište u Londonu 2017. godine i povećati za 50 odsto broj zaposlenih u Velikoj Britaniji, otvaranjem 500 radnih mjesta

Ova je još jedna dobra vijest za Veliku Britaniju u posljednjih nedjelju dana poslije slične odluke koju je donio internet gigant Google.

Nikola Mendelson, potpredsjednica Facebook za Evropu rekla je da kompanija u svom novom sjedištu u Londonu, koje će biti otvoreno do kraja iduće godine, planira da zaposli ukupno 1.500 ljudi.

Velika Britanija je jedno od najboljih mjesta za jednu tehnološku kompaniju i važan je dio istorije Facebooka, rekla je Mendelson  i podsjetila da je kompanija došla u London 2007. sa tek nekoliko saradnika.

Facebook je precizirao da će većina novih radnih mjesta biti za visoko kvalifikovane inženjere i podsjetio da je u Londonu razvijena društvena mreža za firme „Vorkplejs“ (Workplace) koja je lansirana u oktobru. Kompanija je prisutna takođe na jugozapadu zemlje u Samersetu gdje razvija i gradi bespilotne letjelice na solarni pogon koje omogućuju izolovanim oblastima na svijetu da se povežu na internet.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan pozdravio je ovu najavu smatrajući da je to znak da britanska prestonica ostaje privlačna za tehnološke firme.

Google je prije nekoliko dana objavio da gradi veliku zgradu u centru Londona, koja bi mogla da primi i do 3.000 novozaposlenih.