Sedam ruskih banaka isključeno iz SWIFT-a

Banke

U okviru jačanja sankcija EU-a protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu, sedam ruskih banaka isključene su iz SWIFT-a, međunarodne mreže za razmjenu poruka o bankarskim transakcijama, objavljeno je u srijedu u službenom glasilu EU-a.

Te banke sada imaju rok od deset dana za napuštanje SWIFT-a.

Ta mjera uključuje drugu najveću rusku banku VTB, zatim Bank OtrkitieNovikombankPromsvyazbank , Bank RossiyaSovcombank i VEB.

Najveća ruska banka, Sberbank i treća po veličini Gazprombank nisu na popisu sankcioniranih banaka jer preko njih ide većina plaćanja za ruski gas i naftu, koje države članice i dalje uvoze iz Rusije.

Kriterijumi za odabir ovih sedam banaka ustanovljen je prema njihovoj povezanosti s ruskom državom, čime su implicitno uključene u ratne napore.

Isključivanje iz SWIFT-a ne znači da te banke ne mogu obavljati uplate i isplate, jer se ne radi o platnom sistemu, nego o sistemu za razmjenu poruka o plaćanju.

Međutim, isključivanje iz SWIFT-a znatno otežava poslovanje.

Banke mogu, na primjer,dogovoriti razmjenu poruka o uplatama odavno zastarjelim faxom ili elektronskom poštom i to može funkcionisati kada je riječ o transakcijama između dvije banke, međutim, često je riječ o transakcijama koje idu preko više banaka i postaje jako komplikovano ako samo jedna u tom lancu nije u istom sistemu za razmjenu poruka, ističu u Komisiji.

Izvor: SEEbiz/Hina