Njemačka: Oko 250.000 radnih mjesta zavisi od izvoza u Rusiju

Svijet

Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK) računa da će izvoz biti smanjen zbog ruske invazije na Ukrajinu, a zapadne sankcije protiv Moskve opterećuju i njemačke kompanije.

Oko 250.000 radnih mjesta direktno zavisi od izvoza u Rusiju, koji je prošle godine iznosio 26,6 milijardi eura, navodi Dojče vele.

Ranije procjene o rastu izvoza od šest odsto više nisu održive, ocjenjuje šef DIHK za spoljnu trgovinu Folker Trajer, ne navodeći pritom nove prognoze.

Problema sa snabdijevanjem bilo je još prije izbijanja rata u Ukrajini, a sada je situacija dodatno zaoštrena.

Prema navodima Trajera, oko 40.000 njemačkih kompanija ima poslovne veze sa Rusijom, od kojih je 3.650 aktivno u Rusiji. Prepune knjige porudžbina, objašnjava Trajer, neće biti od koristi ako se uskoro ne riješe problemi u lancu snabdijevanja.

Pored direktnih posljedica sankcija, postoje i indirektne posljedice zbog rata u Ukrajini.

Ratna dešavanja usporavaju i proizvodnju vozila u Njemačkoj, zbog nedostatka djelova. Pritom se prije svega radi o kablovskim snopovima, jer je važna lokacija za njihovu proizvodnju na zapadu Ukrajine.

Mogu se očekivati dalja kašnjenja u isporukama, kaže Aleksander Markus, predsjednik Njemačko-ukrajinske industrijske i privredne komore.

Osim toga, prema navodima DIHK, ostaju i trgovinske barijere koje su nastale tokom korona pandemije.

“Isporuke iz Kine morale bi pojačano da se prebace na morske rute, što će još više povećati troškove transporta tim putem”, kaže Trajer.

Već sada gotovo svakodnevno stižu vijesti o kompanijama koje obustavljaju poslovanje sa Rusijom ili barem ne sklapaju više nove poslove.