Rusima zamrznuto 6,17 milijardi dolara u Švajcarskoj

Svijet

Švajcarska Vlada zamrzla je oko 5,75 milijardi švajcarskih franaka, odnosno 6,17 milijardi dolara, ruske imovine u Švajcarskoj, koja je pokrivena sankcijama, a taj iznos će vjerovatno rasti, rekao je zvaničnik Vlade.

“Danas, prvi put, mogu da vam dam naznaku iznosa zamrznutih sredstava. Do danas, SEKO je obaviješten o sredstvima i imovini u ukupnom iznosu od oko 5,750 milijardi švajcarskih franaka“, rekao je Ervin Holinger, visoki zvaničnik u državnom Sekretarijatu za ekonomska pitanja /SEKO/, koji nadgleda sankcije.

To uključuje niz nekretnina u kantonima koji su služili kao turistička odmarališta, rekao je on na konferenciji za novinare u Bernu.

SEKO je do sada odbijao da procijeni obim sredstava koja su zamrznuta ili potencijalno podložna sankcijama otkako je ova neutralna zemlja počela da usvaja sankcije EU protiv Rusije zbog operacije u Ukrajini.

“Navedena cifra koja premašuje pet milijardi franaka samo je mali dio. Sa daljim izvještajima i potencijalnim dopunama spiskova sankcija EU, što bi i Švajcarska pretpostavila, vjerovatno će ovaj broj još rasti“, naveo je Holinger.

Pritisak je pojačan na Švajcarsku da brže identifikuje i zamrzne imovinu stotina Rusa pod sankcijama.

Njene banke drže do 213 milijardi dolara ruskog bogatstva, procjenjuje švajcarski bankarski lobi.

Holinger je upozorio da se ukupno rusko bogatstvo u zemlji ne povezuje sa iznosom koji je podložan sankcijama.

“Nema svaki sankcionisani pojedinac ili entitet imovinu u Švajcarskoj. A, s druge strane, nije svaki Rus koji ima imovinu u Švajcarskoj istovremeno na spiskovima sankcija“, ukazao je on.