Dolar na 20-godišnjem maksimumu prema jenu

Valuta

Dolar je dostigao najviši kurs prema jenu u posljednje dvije decenije, podstaknut odlukom Banke Japana da poveća kupovinu državnog duga kako bi odbranila svoju politiku ultraniskih kamatnih stopa, dok zvaničnici Federalnih rezervi istovremeno najavljuju znatno podizanje ključne kamate.

Dolar je skočio na 129,43 jena prvi put od aprila 2002, nakon čega se blago spustio i, prema posljednjim raspoloživim podacima, trguje se na nivou od 128,615 jena, izvještava Rojters.

Centralna banka Japana je ponovo izašla s ponudom da kupi neograničene količine japanskih državnih obveznica kako bi obuzdala rast prinosa na državne 10-godišnje obveznice, koji su probili njenu gornju granicu tolerancije rasta od 0,25 odsto, prenosi Tanjug.

Zbog razmimoilaženja između monetarnih politika Japana i SAD, mnogi finansijski analitičari kažu da nagli pad jena nije neopravdan, ali da povećava rizike za valutnom intervencijom.

Japanski ministar finansija Šunići Suzuki iznio je u utorak najeksplicitnije upozorenje do sada, rekavši da je ekonomska šteta od slabljenja jena u ovom trenutku veća od koristi.

Rast dolara prema jenu dolazi usljed povećanja prinosa na američke državne dužničke hartije, pri čemu je na trgovanju u Tokiju prinos na desetogodišnje obveznice SAD-a dostigao 2,981 odsto prvi put od decembra 2018.

Dolar je takođe porastao prema švajcarskom franku na 0,9535 franaka prvi put od juna 2020, ali se kasnije blago spustio na 0,9513 franaka.

Evro je ojačao za 0,22 procenta na 1,0812 dolara, udaljivši se od prošlonedeljnog minimuma od 1,0758 dolara, što je bila njegova najslabija vrijednost u posljednje dve godine.

Kina je neočekivano zadržala na nepromijenjenom nivou referente kamate za kreditiranje preduzeća i domaćinstava, nasuprot globalnom trendu monetarnog pooštravanja kojim se vodeće svjetske ekonomije bore protiv inflacije.

Kineski juan je oslabio prema dolaru na 6,4115 juana, što je njegov najniži kurs od oktobra 2021. godine.