Cijepanje svijeta na blokove smanjilo bi globalni BDP za pet odsto

Svijet

Zemlje treba dvaput da razmisle prije nego što podijele ekonomije i lance snabdijevanja u političke blokove, rekla je generalna direktorka Svjetske trgovinske organizacije (STO) Ngozi Okonjo-Ivela (Ngozi Okonjo-Iweala), uoči ministarske konferencije STO.

„Moramo dobro da razmislimo prije nego što veoma nemarno razgovaramo o razdvajanju i deglobalizaciji“, izjavila je Okonjo-Ivela za Politico. Ona je dodala da međuzavisnost, a ne samodovoljnost, čuva mir.

Prema njenim riječima, postojeći multilateralni trgovinski sistem građen je duže od 75 godina, što je pomoglo da se više od milijardu ljudi izvuče iz siromaštva. „To je donijelo mir, kroz međuzavisnot“ ocijenila je direktorka STO.

Njena izjava tumači se kao odgovor američkoj ministarki finansija Dženet Jelen (Janet Yellen), koja je promovisala koncept „prijateljskih odnosa“ u razvoju ekonomskih veza sa političkim saveznicima, dok rivalstvo SAD i Kine nastavlja da raste.

Okonjo-Ivela, koja je državljanka Nigerije i SAD, upozorila je da bi ekonomska podjela iz političkih razloga bila štetna za svjetsku ekonomiju. Nedavna studija STO pokazuje da bi cijepanje svijeta na dva odvojena ekonomska bloka „moglo da dovede do smanjenja realnog globalnog BDP-a za pet odsto na duži rok“.

„Zbog toga kažem svijetu, priča ne košta, ali kada vidite stvarne troškove ovih akcija, mislim da to dovodi do toga da zastanemo i kažemo, hajde da investiramo u ovaj multilateralni trgovinski sistem. Ovo je vrijeme za ulaganje, a ne za povlačenje iz tog“, kazala je Okonjo-Ivela.