Cijene nafte pale više od dva odsto

Svijet

Cijene nafte su nastavile da se povlače spustivši se danas za više od dva odsto, jer investitori ponovo analiziraju procjene rizika od recesije i potražnje za gorivom zbog podizanja kamata u velikim ekonomijama.

Nafta Brent za julsku isporuku (fjučers ugovori) pala je za 2,5 dolara ili 2,3 odsto, na 109,22 dolara za barel, a američka sirova nafta WTI je pojeftinila za 2,6 dolara ili 2,7 procenata, na 103,46 dolara po barelu, javlja Rojters.

Cijene oba međunarodno referentna tipa nafte su oslabile za čak tri dolara po barelu u ranim jutarnjim satima na azijskom trgovanju, nakon pada od oko 3,0 procenta na prethodnoj sesiji, spustivši se na najniži nivo od sredine maja.

“Tržišta nafte su pod pritiskom jer su investitori zabrinuti da će povećanje američkih kamatnih stopa zaustaviti ekonomski oporavak i prigušiti potražnju za gorivom”, kaže Kazuhiko Saito, glavni analitičar kompanije Fudžitomi Sekjuritiz.

Dodaje da su američki i evropski hedž fondovi rasprodali svoje pozicije uoči završetka drugog kvartala, što takođe “hladi raspoloženje investitora”. Prema njegovoj procjeni, WTI nafta bi mogla da padne ispod 100 dolara po barelu u SAD-u prije praznika 4. jula.

Analitičari brokerske kompanije Haitong Fjučers objavili da bi u bližoj budućnosti moglo da dođe do povećanja ponude jer ima “sve više podataka koji dokazuju da je snabdijevanje ruskom sirovom naftom manje pogođeno sankcijama nego što je većina ljudi ranije procjenjivala”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da je Rusija u procesu preusmjeravanja svoje trgovine i izvoza nafte ka grupi zemalja u razvoju BRIKS-a nakon uvođenja zapadnih sankcija prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu.