Koje države i dalje kupuju naftu od Rusije?

Svijet

Uprkos prijetećim sankcijama i zabranama uvoza, Rusija je izvezla fosilna goriva u vrijednosti od 97,7 milijardi dolara u prvih 100 dana od invazije na Ukrajinu, u prosjeku 977 miliona dolara dnevno.

Dakle, koja fosilna goriva izvozi Rusija, a ko uvozi ta goriva?

Infografika koja slijedi prati najveće uvoznike ruskih fosilnih goriva tokom prvih 100 dana rata na osnovu podataka Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Visoka tražnja za ruskim crnim zlatom

Globalno tržište energije doživjelo je nekoliko cikličkih šokova tokom posljednjih nekoliko godina.

Postepeni pad ulaganja u proizvodnju nafte i gasa, praćen pandemijom izazvanim rezovima proizvodnje doveo je do pada snabdijevanja, dok su ljudi trošili više energije kako su se ekonomije ponovo otvarale i zime postajale hladnije. Posljedično, potražnja za fosilnim gorivima je rasla čak i prije ruske invazije na Ukrajinu, što je pogoršalo šok tržišta.

Rusija je treći najveći proizvođač i drugi najveći izvoznik sirove nafte. U 100 dana od invazije, nafta je bila daleko najvrjedniji ruski izvoz fosilnih goriva, čineći 48 milijardi dolara ili otprilike polovinu ukupnog prihoda od izvoza.

Največi uvoznici ruske nafte

VRIJEDNOST UVOZA FOSILNIH GORIVA IZ RUSIJE MILIJARDAMA DOLARA (FEB 24 – JUN 4)PRIHOD RUSIJE OD IZVOZA U %
 Kina$13.213.5%
Njemačka$12.712.9%
 Italija$8.28.4%
Holandija$8.28.4%
 Turska$7.07.2%
 Poljska$4.64.7%
 Francuska$4.54.6%
 Indija$3.63.7%
 Ostali$35.736.5%
Total$97.7100%

Kao odgovor na invaziju na Ukrajinu, nekoliko zemalja preduzelo je stroge mjere protiv Rusije kroz sankcije na izvoz, uključujući fosilna goriva.

SAD i Švedska u potpunosti su zabranile uvoz ruskih fosilnih goriva, pri čemu je mjesečni uvoz smanjen za 100%, odnosno 99% u maju u odnosu na vrijeme kada je invazija počela.

Na globalnom nivou, mjesečni volumen uvoza fosilnih goriva iz Rusije u maju je pao za 15 posto, što je pokazatelj negativnog političkog raspoloženja država.

Takođe je vrijedno napomenuti da je nekoliko evropskih zemalja, uključujući neke od najvećih uvoznika u razdoblju od 100 dana, smanjilo upotrebu ruskih fosilnih goriva. Osim zajedničke odluke EU-a da smanji zavisnost od Rusije, neke zemlje su takođe odbile shemu plaćanja u rubljama, što je dovelo do pada uvoza.

Izvor: VisualCapitalist