Raste rizik od recesije u eurozoni

Eurozona

Rizik od recesije u eurozoni raste kako se povećava vjerovatnoća nestašice prirodnog gasa, a inflacija ostaje na rekordnom nivou, kažu ekonomisti koje je anketirao Bloomberg.

Procenat vjerovatnoće od recesije porastao je na 45 odsto sa 30 odsto, koliko je bio u prethodnom istraživanju i 20 odsto prije rata u Ukrajini. Njemačka, jedna od najranjivijih članica valutnog bloka na smanjenje ruskih energetskih tokova, verovatno će doživeti smanjenje ekonomske proizvodnje.

“Pretpostavljamo recesiju zasnovanu na već sprovedenom naftnom embargu i efektu viših cijena inputa na industriju”, rekao je Erik-Jan van Harn, strateg u Rabobank. “jNemačka ekonomija već usporava i trend je očigledno silazni.”

Rastući troškovi života uzimaju sve veći danak poslovnim subjektima i potrošačima koji izlaze iz dvogodišnje pandemije. U međuvremenu, manje isporuke gasa iz Rusije predstavljaju pretnju za zimske isporuke energije.

Prognoze inflacije su veće u odnosu na prethodne ankete, iako se i dalje očekuje da će rast cijena usporiti na dva odsto u 2024. godini, što je cilj Evropske centralne banke. Ispitanici i dalje vide da će dostići taj vrhunac već u tekućem kvartalu.

Očekuje se da će ECB podići svoju kamatnu stopu na 0,75 odsto do kraja godine i na 1,25 odsto na sastanku u martu. Ranije je prognozirao da će taj nivo dostići tek u junu iduće godine.

“Eurozona će vjerovatno će ući u blagu recesiju u drugoj polovini ove godine, ali to neće biti dovoljno za usporavanje potražnje da se inflacija vrati na cilj, ostavljajući ECB na putu postepenog povećanja kamatnih stopa”, rekli su ekonomisti sa Jamesom Rossiterom iz TD Securities na čelu.