Prvi čovjek Applea dobio bonus od 38 miliona dolara

Milioneri

Tada je Cook prvi put zvanično ušao na Bloombergovu svjetsku skalu milijardera, a stanje na njegovom računu dodatno će se popraviti i u narednim godinama.

Odlukom uprave Applea Cooku je dodijeljeno novih 333.987 dionica Applea, trenutne tržišne vrijednosti preko 38 miiona dolara. No, uz ovaj izdašni bonus ide i “kvaka” – Cooku će dionice pripasti tek u trogodišnjem razdoblju od 2023. do 2025. godine. Ovime ga kompanija očigledno želi vezati uz sebe na još pet godina, gledano od sada. U izvještaju poslanom Komisiji za hartije od vrijednosti (SEC) stoji da je “Tim donio neuporedivu inovativnost i fokus svojoj ulozi CEO-a te pokazao što znači voditi s vrijednostima i integritetom”.

Ovo je, pišu, prva izvanredna dodjela dioničkog bonusa Cooku u gotovo deset godina, a u skladu je s njegovim učinkom. Kompanija zvanično izražava i nadu da će Cook s velikim optimizmom nastaviti da vodi Apple i u narednim godinama.

Osim ovog predodređenog bonusa, prvi čovjek Applea ima priliku da zaradi i dodatnih 667.974 dionica u istom razdoblju. Ovo dodatno sticanje dionica vezano je uz finansijske ciljeve kompanije. Budžet pokazuje da bi, uz povoljan razvoj situacije i porast vrijednosti dionice, Cook mogao kroz pet godina dobiti više od milion  dionica, odnosno čak i više od 100 miliona dolara u dionicama kompanije koju vodi.

Inače, milijarder Cook u obliku redovne plate prošle je godine zaradio 3 miliona dolara, u novčanim bonusima isplaćeno mu je dodatnih 7,7 niliona , a ako tome dodamo i redovne bonuse u dionicama koje Apple svake godine dodjeljuje svojim direktorima, Tim Cook je u 2019. od Applea dobio oko 125 miliona dolara.