Ruski biznismeni tuže Evropsku uniju

Svijet

Ruski milijarder Roman Abramovič (Forbs procjenjuje njegovo bogatstvo na 8,6 milijardi dolara) podnio je tužbu Evropskom sudu pravde u Luksemburgu protiv Savjeta EU, koji mu je uveo sankcije.

Abramovič se sredinom marta našao pod sankcijama Evropske unije, a restriktivne mjere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu ulaska.

Obrazlažući svoju odluku, EU je Abramoviča nazvala “ruskim oligarhom sa dugim i bliskim vezama sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom”.

Evropska unija je saopštila i da je taj biznismen ključni akcionar u kompaniji “Evraz” čelika i rudarstva i da je ta kompanija jedan od najvećih poreskih obveznika u Rusiji.

Pored Abramoviča, tužbe protiv Savjeta EU podnijeli su i drugi ruski biznismeni koji su potpali pod sankcije. Među njima su akcionari Alfa banke Petr Aven i Mihail Fridman.

Odluku EU smatraju nerazumnom i sposobnom da nanese neopravdanu štetu poslovanju. Odluku EU osporio je i vlasnik “Severstal” Aleksej Mordašov i, kako je prenio Blumberg, osnivač USM Holdingsa Ališer Usmanov.

U arhivi suda nalaze se i tužbe državne korporacije VEB.RF, njenog šefa Igora Šuvalova, bivšeg predsjednika upravnog odbora grupe “Sinara” Aleksandra Pumpjanskog, bivšeg šefa Uralhema Dmitrija Mazepina, osnivača “Rusagro-a”.

Vladimir Moškovič, predsjednika grupe kompanije “Merkur” Igora Kesajeva, milijardera Andreja Melničenka i najvećeg akcionara “Magnita” Aleksandra Vinokurova.