Euro blago ojačao prema dolaru, japanski jen dobitnik dana

Valuta

Euro je u utorak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta podstaknut snažnim ekonomskim podacima iz Njemačke

Evropskom valutom se u popodnevnim časovima trgovalo za 1,0607 dolara, što predstavlja rast od 0,1% u odnosu na prethodno trgovanje.

Objavljeni podaci Centra za evropska ekonomska istraživanja (ZEW) pokazuju da su očekivanja njemačkih finansijskih stručnjaka dosegla najviši nivo od avgusta 2015. godine. ZEW indeks poslovne klime porastao je 6,7 poena, na 19,5 poena, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali rast do 14,5 poena. Dobitnik dana na valutnim tržištima juče je bio japanski jen koji je snažno ojačao prema dolaru, ali i u odnosu na još 9 vodećih valuta u svijetu, usljed povećanih geopolitičkih rizika.

U odnosu prema američkoj valuti, japanska je porasla 1,2%, na 109,74 jena za dolar. To je prvi put od novembra 2016. da se dolarom trgovalo ispod nivoa 110 jena. Jen, koji nosi epitet “bezbjedne luke” za kapital u nesigurnim vremenima, ojačao je i prema euru, 1,14%, na 116,34 JPY/EUR.

Finansijska tržišta strahuju od eskalacije nuklearnog spora između SAD i Sjeverne Koreje. Brokeri, takođe, kao opasnu navode situaciju u Siriji. Američki državni sekretar Reks Tilerson doputovao je u Moskvu gdje bi sa zvaničnicima Rusije trebalo da razgovara o građanskom ratu u toj zemlji. Istovremeno, iz Kremlja je saopšteno da predsjednik Rusije Vladimir Putin ne planira sastanak sa Tilersonom, što bi mogao biti znak povišenih tenzija, smatraju analitičari.

Tržišta su postala opreznija u pogledu mjera koje preduzima američki predsjednik Donald Tramp pa su pažnju usmerili povećanim rizicima. U takvim situacijama investitori se lako odlučuju za kupovanje jena, rekao je Harumi Taguchi, glavni ekonomista u tokijskom odjeljenju kompanije IHS Markit.

Geopolitička situacija potisnula je u drugi plan sinoćnji nastup predsjednice Federalnih rezervi (Fed), Janet Yellen na Univerzitetu u Mičigenu. Šefica američke centralne banke je i ponovila da je potrebno postepeno podizanje kamatne stope kako bi se inflacija držala oko ciljanog nivoa od dva procenta. Ona je upozorila da “centralna banka ne želi situaciju da privreda uleti u pregrijavanje a inflacija poraste iznad cilja, u kojoj bi Fed morao naglo da podiže kamate što bi neizbježno vodilo u recesiju”. Mi želimo da budemo ispred te krivine, ne iza nje, rekla je Jelen. (Agencije)