Bank of America: Rezultati bolji od očekivanja

Banke

Bank of America saopštila je da su tromjesečni dobit i prihod nadmašili očekivanja zbog boljeg od očekivanog trgovanja obveznicama s fiksnim prihodom i povećanja prihoda od kamata, zahvaljujući nestabilnim tržištima i rastućim stopama.

Evo što su saopštili u poređenju s onim što su analitičari očekivali, na osnovu podataka Refinitiva: Zarada po dionici: 81 cent u odnosu na očekivanih 77 centi. Prihod: 24,61 milijardi dolara prilagođeno naspram očekivanih 23,57 milijardi dolara.

Bank of America je objavila da je dobit u trećem tromjesečju pala za 8% na 7,1 milijardu dolara, ili 81 cent po dionici, jer je firma rezervisala 898 miliona dolara za kreditne gubitke. Prihodi bez rashoda kamata skočili su na 24,61 milijardu dolara, na ne-GAAP osnovi. Dionice banke porasle su 6,1 odsto.

Bank of America, predvođena izvršnim direktorom Brianom Moynihanom, trebalo je da bude jedan od glavnih korisnika kampanje povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi. To se događa jer zajmodavci, uključujući Bank of America, JPMorgan Chase i Wells Fargo, ostvaruju više prihoda kako stope rastu, što im omogućava da generišu više profita od svojih osnovnih aktivnosti primanja depozita i davanja zajmova.

“Naši potrošači u SAD-u ostali su otporni sa snažnim, iako sporije rastućim nivoom potrošnje i zadržali su povišene iznose depozita. U cijeloj banci povećali smo kredite za 12% tokom prošle godine dok smo isporučivali finansijska sredstva za podršku našim klijentima”, rekao je Moynihan u priopćenju.

Neto prihod od kamata u banci skočio je 24% na 13,87 milijardi dolara u tromjesečju, nadmašivši procjenu StreetAccounta od 13,6 milijardi dolara, zahvaljujući višim stopama i sve većoj listi zajmova.

Neto kamatna marža, ključna metrika profitabilnosti za ulagače u banku, povećala se na 2,06% sa 1,86% u drugom tromjesečju ove godine, nadmašivši procjenu analitičara od 2,00%.

Prihodi od trgovanja fiksnim prihodima porasli su 27% u odnosu na prethodnu godinu na 2,6 milijardi dolara, lagano premašivši procijenjenih 2,24 milijarde dolara. To je više nego nadoknadilo prihod od dionica koji je pao za 4% na 1,5 milijardi dolara, ispod procijenjenih 1,61 milijarde dolara.

Poput svojih rivala s Wall Streeta, prihodi od investicijskog bankarstva zabilježili su strmoglavi pad, pavši za oko 46% na 1,2 milijarde dolara, neznatno premašivši procjenu od 1,13 milijardi dolara.