Šest akcija kojima trguju iskusni Wall Street investitori

Berza

Najbogatiji investitori i uspješni menadžeri hedž fondova odlučuju se za hartije od vrijednosti kompanija različitih veličina, vrijednosti i poslovnih djelatnosti. Iako jedan dio publike vjeruje da je ovakvim ulagačima lako da usmjeravaju velike sume novca na berzanska tržišta, obzirom na to koliko su “teški”, kao i na činjenicu da diversifikuju svoje investicije raspoređujući ih istovremeno na više raznolikih aktiva, oni su ipak poznati prije svega kao istorijski dobitaši. Evo nekoliko primjera iz posljednjih nekoliko mjeseci.

Akcije kanadske rudarske kompanije Barrick Gold u ovom trenutku vrijede oko 20 dolara na Njujorškoj berzi, međutim od marta do septembra prošle godine udvostručile su svoju vrijednost sa 15 na 30 dolara. Njih su kupovali Platinum Investment Management, fond specijalizovan za ulaganje u plemenite metale, ali i Berkshire Hathaway Vorena Bafeta (Warren Buffet). Međutim, kada je Bafet sredinom februara rasprodao svih 12 miliona akcija koje je posjedovao, njihova vrijednost je u dva dana pala za 5,4 odsto, a tržišna kapitalizacija kompanije je pala sa 42 na 35 milijardi dolara.

S druge strane, tržišna kapitalizacija IT giganta Cisco Systems sada iznosi 193,1 miiljardu dolara, a njene akcije su u trendu rasta, uz manje korekcije, još od kraja oktobra. Zanimljivo je da je fond Generation Investment Management, čiji je osnivač i predsednik bivši američki potpredsjednik Al Gor (Al Gore), baš tada kupio 18 miliona akcija Cisca po cijeni od 35,6 dolara, poguravši im posljedično vrijednost. Sada je cijena jedne akcije ove kompanije 45,3 dolara.

Kad već pričamo o diversifikaciji, posle IT industrije i rudarsko-energetskog sektora, treba pomenuti da su investitorima trenutno veoma privlačne akcije avio-kompanija, obzirom da su, objedinjeno gledano, doživjele veliki istorijski pad tokom 2020. godine. Kupiti jeftino, pa prodati skupo je želja svih trgovaca, i jedino još treba dočekati kraj pandemije i ponovno uspostavljanje avio-saobraćaja pa da vrijednosti ovih akcija ponovo porastu. Fond PAR Capital Management gotovo isključivo usmjerava sredstva u ovaj sektor jer poseduje veliki udio akcija u kompanijama Delta Air Lines, Southwest Airlines, United Airlines, ali i akcije u popularnom turističkom portalu Trip Advisor.

Johnson & Johnson bilježi blagi rast vrijednosti akcija tokom cijele 2020. godine, i u ovom trenutku njihova cijena iznosi 162 dolara. No, imajući u vidu da je ova farmaceutska kuća na putu da i zvanično odobri i pusti u promet sopstvenu vakcinu protiv virusa Covid-19, i to s samo jednom dozom i po tržišnoj cijeni od 8-10 dolara, što je niže od konkurencije, gotovo sigurno možemo očekivati veliki skok vrijednosti kompanije. Njena tržišna kapitalizacija je već na ogromnih 427,5 milijardi dolara.

Dobitaš tokom prošle godine bila je i kompanija PayPal. Sa 86,6 dolara iz marta mjeseca njihove akcije su Novu godinu dočekale na nivou od 234,2 dolara. Sada su već na 266 dolara. Hedž fond Soma Equity Partners je u trećem kvartalu 2020. kupio 100.000 akcija PayPala, ispostavilo se u pravom trenutku jer je tada krenuo brži uspon ka rekordnim vrijednostima, najviše zahvaljujući tadašnjoj najavi da će ovaj elektronski servis za novčane transakcije u svoju ponudu uvrstiti i kriptovalute.

Na kraju, vratimo se opet Vorenu Bafetu. Berzanski svijet je iznenadio svojom prošlonedjeljnom kupovinom akcija naftne kompanije Chevron, u trenutku kada se investitori generalno okreću od energetskog giganta koji gro svoje zarade ostvaruje na “prljavim” tehnologijama. Pretpostavka je da Bafetov fond želi da kapitalizuje sadašnji rast cijena nafte. U međuvremenu, akcije Chevrona su, naravno, u trendu rasta, i sada iznose 103,3 dolara, a tržišna kapitalizacija kompanije je dosegla 198,8 milijardi dolara.