Evropa će ove godine imati veliki broj energetskih turista

LIFE

Na Starom kontinentu raste broj “energetskih turista”, stanovnika hladnijih predjela koji zimu provode na jugu gdje je toplije. To su mahom građani zemalja EU i sa severa kontinenta kojima se zbog krize s energentima, sa kojom se suočavaju njihove zemlje, više isplati da zimu provedu u inostranstvu nego plaćanje grijanja u domu, piše portal Biznis u regionu.

Usljed porasta visine računa za gas i električnu energiju, Velika Britanija savetuje svoje građane da nastupajuće zimske mjesece provedu u toplijim predelima. Pojedine računice su da će za zimsku sezonu prosječni trošak grejanja biti oko 20 funti dnevno.

S druge strane, tur operateri se reklamiraju s ponudom za bliže destinacije koje uključuju i avio karte da dnevni trošak u hotelu na sunčanoj destinaciji može da košta od 20 do 25 funti po danu.

Kanari popularna destinacija

Predstavnici turističke industrije Grčke, Španije i Kanarskih ostrva već sprovode kampanje u kojima kao svoj najveći adut ističu blagu klimu i broj sunčanih dana.

Grčka vlada će pokrenuti kampanju u cijeloj Evropi vrednu nekoliko miliona eura sa sloganom „Želiš li ponovo da osjetiš 20? Grčka je pravo mjesto za to“.

Britanski mediji prenose i izjave španskih turističkih zvaničnika da je „boravak u Španiji ne samo prijatniji tokom zime zbog povoljnih vremenskih prilika već donosi uštedu u odnosu na skok cijena grejanja u Velikoj Britaniji ili Njemačkoj“.

Da li je energetski turizam šansa za zemlje regiona?

I crnogorska turistička privreda osmisliće ponudu kako bi privukla novu kategoriju turista koja je na globalnoj sceni definisana kao “energetski turisti”, zaključak je sastanka održanog u Privrednoj komori Crne Gore prošle sedmice.

Kako se navodi u saopštenju, ponuda će se odnositi na i dalje aktulenu ciljnu grupu digitalnih nomada iz centralne i zapadne Evrope i nove goste – energetske turiste.

Najavljeno je da će adekvatna ponuda biti promovisana u Londonu na najvećem turističkom sajmu WTM London koji se održava od 07. do 09.11.

Predstavnici hotelijera u Crnoj Gori očekuju da bi mogli da privuku kategorije starijih turista i porodice s decom koje bi boravile više sedmica u toj zemlji.

I u Hrvatskoj je oktobar tradicionalno dobar mjesec za postsezonu i to prije svega zahvaljujući nautičkom turizmu, kao i gostima iz okolnih zemalja Srednje Evrope: Austrije, Češke, Slovačke. Međutim, već se najavljuje i dolazak i duži boravak tokom zime turista iz Njemačke.