Apple zaradio 394,3 milijarde dolara za godinu dana

Finansije

Zarada od 90,15 milijardi dolara u trećem godišnjem kvartalu za američku kompaniju Apple nadmašila je ranija očekivanja (88,90 milijardi) i viša je čak 8,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Zarada po jednoj akciji kompanije iznosila je 1,29 dolara, istaknuto je u objavljenom finansijskom izveštaju.

U posmatranom tromjesečnom periodu realizovana je prodaja iPhone modela u vrijednosti 42,63 milijarde dolara, što je bilo nešto niže od prognoziranog (43,21 milijarda), ali uz međugodišnji rast od 9,67 odsto.

Do rasta prodaje na godišnjem nivou došlo je zbog predstavljanja novog modela, iPhone 14, ali je njegova prodaja omašila ciljeve.

Apple nije dao zvanične smernice za svoj naredni kvartal, koji traje od oktobra do decembra i tradicionalno predstavlja najveću prodajnu sezonu u godini. Kompanija je prestala sa obelodanjivanjem ciljeva za poslednji kalendarski kvartal još 2020. godine, kada je počela pandemija korona virusa, navodeći poslovnu nesigurnost.

Međutim, finansijski direktor Applea Luka Mestri (Luca Maestri) dao je investitorima nekoliko podataka zbog kojih je vrijednost akcija odmah pala na berzi.

Mestri je rekao da će ukupan prihod u odnosu na prethodnu godinu rasti u decembru manje od 8,1 odsto koliko je ispoljeno tokom posljednjeg kvartala. Dodao je da će prodaja Mac računara zapravo pasti u decembarskom kvartalu na godišnjem nivou.

On je takođe rekao da će usluge rasti u odnosu na prethodnu godinu, ali da će biti pogođene makroekonomskim okruženjem.

Izvršni direktor Applea Tim Kuk (Tim Cook) rekao je za CNBC da bi rast bio dvocifren da nije bilo prejakog dolara. Ukupna prodaja u fiskalnoj 2022. godini (koja je završena u septembru) kompanije Apple porasla je za osam odsto na 394,3 milijarde dolara. Biznis.rs