Petrol će skoro svu dobit podijeliti za dividendu

Finansije

Od 61,85 miliona eura dobiti Petrol će za dividendu izdvojiti 61,67 miliona eura, odn. 1,50 eura bruto po dionici, suprotni predlog prihvatila je skupština. To je isto kao i prošle godine, uzimajući u obzir podjelu dionica. Uprava je predložila smanjenje dividende za više od polovine.

Prema prihvaćenom protivpredlogu – bitno identične predloge dale su kompanije Mustang Energy Limited i Vizija Holding – ostatak dobiti u iznosu od oko 180.000 eura rasporediće se u ostale rezerve dobiti. Za predlog je glasalo 54,79 posto. Na glavnoj skupštini bilo je 73,4 posto kapitala s pravom glasa.

Dividenda će biti isplaćena 4. avgusta dioničarima koji će biti upisani u KDD 3. avgusta, kako je predložila uprava.

Prvobitni predlog uprave predviđao je da se 28,78 miliona eura odn 0,70 eura bruto po dionici, a preostalih 33 miliona eura raspoređuje se u ostale rezerve iz dobiti. Lani je dividenda iznosila 30 eura po dionici, odn uzimajući u obzir podjelu dionica od 1,50 eura po dionici.Direktor i posredni vlasnik tvrtke Vizija Holding Darij Južna naveo je kao razloge za protivprijedlog, jer je kompanija prošle godine poslovala s gubitkom, dobiti povrat oko 30 miliona eura akontacije poreza na dobit u Slovenije, a uz to neće morati platiti akontaciju ove godine ovog poreza u iznosu od 30 miliona eura.

Drugi razlog je što će i državni vlasnici u Sloveniji i Hrvatskoj dobiti veće dividende, pa se Južna nada da će “ovaj gest Petrola da profesionalno isplati dividendu, pa i državi, barem podstaći donosioce odluka u obje zemlje da šteta (zbog regulacije cijena goriva) je nadoknađena”.

STA/Bankar.me