Amazon daje 500 miliona dolara za bonuse radnicima

Finansije

Amazon će uplatiti više od 500 miliona dolara u vidu bonusa svim radnicima koji su radili u kompaniji tokom mjeseca juna, što se ocjenjuje kao izuzetan potez nakon što je gigant e-trgovine eliminisao porast plata i plaćeni prekovremeni rad krajem maja. Kompanija želi da pokaže zahvalnost za žrtvovanje radnika tokom najtežih trenutaka i u vidu jednokratnog bonusa počasti svoje zaposlene.

Iznosi za jednokratni bonus variraju. Redovno zaposleni u Amazonu, vozači i partneri dobiće po 500 dolara. Zaposleni koji rade na pola radnog vremena 250 dolara, čelnici frontova kompanije Amazon i Whole Foods dobiće po 1.000 dolara, dok će vlasnici partnerskih službi za dostavu dobiti 3.000 dolara.

Amazon je uočio sve veću potražnju tokom pandemije dok ljudi ostaju kod kuće, i zbog toga je uvodio mjere koje nisu baš popularne. Iako broje preko 400.000 zaposlenih i 110 centara, bilo je teško obezbijediti sve uslove rada protiv epidemije korona virusa, pa je u jednom trenutku došlo i do protesta radnika od kojih su neki otpušteni. Bilo je najmanje deset smrtnih slučajeva među zaposlenima u skladištima.