Napreduje kineski mega-projekt od 260 miliona KM

BiH

Između Livna i Tomislavgrada gradi se najveći vjetropark u Bosni Hercegovini. Kineski investitori u ovaj projekt ulažu više od 130 miliona eura. Ovo će biti četvrti vjetropark u BiH, od čega su tri izgrađena u Kantonu 10.

Vjetropark Ivovik će biti do sada najveća investicija u obnovljive izvore energije u BiH.

– Od samog početka, 1. jula ove godine, odrađeno je dosta posla kao što možete vidjeti iskope za temelje vjetroturbina, betonaza, kabliranje, i instalacija nekih segmenata samih vjetroturbina. Kraj ovog projekta se očekuje se negdje u junu sljedeće godine – rekao je za BHRT Borjan Ćosić, menadžer i koordinator projekta.

Vjetropak Ivovik će imati i najveće vjetroturbine koje su do sada izgrađene u našoj zemlji, sa stubovima visine 100 metara i lopaticama promjera 136 metara.

– Vjetropark Ivovik imat će instaliranu ukupnu snagu od 84 MW. Sastoji se od 20 vjetroturbina od kojih će svaka imati 4,2 MW. Nakon što se izgradnja završi, bit će to najveći vjetropark u BiH. Procjena je da će proizvodnja električne energije biti oko 260 GWh godišnje, što je dovoljno da opskrbi više od 100 hiljada domaćinstava – kazao je Liu Jiachen, pomoćnik generalnog direktora i direktor Odjela za inženjering.

Ovim projektom Kanton 10 na neki način postaje raritet kada su u pitanju obnovljivi izvori energije putem vjetra. Od četiri podignuta vjetro parka u BiH, tri će biti na području ovog kantona.

Projekt donosi višestruku korist lokalnoj zajednici. Angažirane su domaće firme, na projektu će raditi oko 100 domaćih radnika, a tu je i ekonomska dobit.

– Ti vjetorparkovi donose dobit, odnosno po koncesijskim ugovorima, koji su izdefinirani 1,5 posto od prodane energije koji se uplaćuje na kantonalni budžet. Samo radi usporedbe dva vjetroparka koja funkcioniraju na području općine Tomislavgrad na godišnjoj razini donesu više od 650 hiljada KM za lokalnu zajednicu i nekih 400 hiljada marka u kantonalni budžet – ističe Ivan Vukadin, predsjednik Vlade Kantona 10.

Kineski investitori ističu kako će se realizacijom vjetroparka “Ivovik”, značajno doprinjeti ekonomskom napretku tog područja, te da će se godišnja emisija ugljičnog dioksida smanjiti za oko 240.000 tona, izvijestio je BHRT.