Prijedorske firme povećale izvoz za 30 miliona KM

BiH

Izvoz prijedorskih preduzeća u prvih šest mjeseci ove godine veći je za 30 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine.

Porastao je i uvoz, ali je izvoz i dalje veći. Uprkos poskupljenju energenata i repormaterijala, izvoznici šire tržište.

Metalska, drvna, transportna, tekstilna i industrija hrane, najveći su prijedorski izvoznici. Preduzeća iz metalskog sektora nastavljaju da povećavaju obim proizvodnje, uprkos teškoćama.

Nova šansa ukazala se zbog problema sa lancima snabdijevanja iz Azije.

Osim energenata, za proizvođače namješataja najveća teškoća je poskupljenje repromaterijala. Preduzeće “Mastervud” ima stotinu zaposlenih, a cijelu proizvodnju izvozi u Evropsku uniju.

Strahuju da bi dolaskom zime potražnja mogla biti smanjena.

Јedan od najvećih prijedorskih izvoznika je Fabrika keksa “Mira”, u kojoj kažu da je situacija sa snabdijevanjem sirovinama i energentima stablina. Kompanija 70 odsto proizvodnje izvozi. Za prvih devet mjeseci ove godine proizvodnja je veća za 4,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prijedorska preduzeća u prvih šest mjeseci ove godine izvezla su 121 milion maraka robe i usluga.

U Privrednoj komori kažu da mnoga izvozno orijentisana preduzeća proširuju kapacitete, zbog povećane tražnje. Preduzeća investiraju u novu opremu i izgradnju novih hala, prenosi RTRS.