“Najteži kolaps u istoriji korporativne Amerika”: Poznati svi detalji stečajnog postupka FTX-a

CAPITAL

Advokati koji zastupaju FTX u stečajnom postupku kompanije u poglavlju 11, nazvali su brzu propast kompanije „najnaglijim i najtežim kolapsom u istoriji korporativne Amerike“ u komentarima pred stečajnim sudom u Delaveru u utorak.

– Ovo što pred sobom imamo je svjetska kompanija koja je efektivno vođena kao lični “feud” Sema Bankman-Frida, rekao je Džejms Bromli, novoimenovani savjetnik novog menadžmenta FTX-a.

Značajna ulaganja, prema Bromliju i prezentaciji dostavljenoj sudu, ukazuju na to da su kriptovalute i tehnologija bili primarni fokus kompanije. FTX je takođe kupio nekretnine u vrijednosti od 300 miliona dolara na Bahamima.

Kripto carstvo od otprilike 130 povezanih kompanija koje je izgradio 30-godišnji Sem Bankman-Frid skliznulo je od giganta digitalne imovine u bankrot za nekoliko dana ranije ovog mjeseca.

Na saslušanju, pravni savetnik FTX-a je takođe opisao tranziciju kada je osnivač i bivši izvršni direktor Sem Bankman-Fried potpisao korporativnu kontrolu nad FTX-om na datum peticije kao „car je go!“.

U januaru je samo FTX-ov međunarodni razmjenski posao procenjen na 32 milijarde dolara.

Prije nego što je podneo zahtjev za zaštitu iz poglavlja 11, osnivač kompanije i tadašnji izvršni direktor Bankman-Frid prijavio je probleme sa likvidnošću, naredio je pauzu povlačenja klijenata i pokušao da sklopi dogovor sa velikom berzom Binance pre nego što je priznao da bi „u krajnjoj liniji, nadamo se“ bankrot mogao biti bolji za kupca.

Ovaj lanac događaja uslijedio je nakon početnih strahova izazvanih finansijskim izveštajem koji je objavio Coindesk 4. novembra, a koji je pokazao da je većinu imovine u vlasništvu FTX-ove srodne trgovačke firme i market mejkera “Alameda Research” izdala FTKS, što sugeriše da se Bankman-Friedovo carstvo podržava naviše odnosom između dva entiteta.

Četiri likvidatora su počeli da koriste Bankman-Fridovo carstvo uključuju “Vest Realm Shires”, Alameda, rizične investicije i međunarodnu berzu „FTKS.com“.

Tokom saslušanja, pravni tim FTX-a je takođe istakao da kompanija ima gotovinski saldo od 1, 24 milijarde dolara i rekao da radi sa međunarodnim finansijskim istražiteljima na lociranju i zaštiti preostale imovine kompanije.

Predat u ponedjeljak kasno uveče od strane finansijskih savetnika FTX-a, Alvarez & Marsal, iznos gotovine je „znatno veći“ od onoga što su novoimenovani izvršni direktor FTX-a Džon Džej Rej III i tim prvobitno očekivali.

Prva procjena Reja i njegovog tima zabilježila je ukupno 564 miliona dolara u gotovini, dodajući da su „istorijski neuspjesi u upravljanju gotovinom“ kompanije podstakli novi tim da izgradi FTX-ovo upravljanje gotovinom od nule.

Pregledna tabela koja je objavljena dan prije njenog zahtjeva za bankrot od 11. novembra pokazala je da FTX takođe ima ogroman jaz u bilansu između depozita klijenata i likvidnih sredstava. Prema tom dokumentu, kompanija je držala oko 900 miliona dolara u likvidnim kriptovalutama i 5,4 dolara u nelikvidnim investicijama rizičnog kapitala u odnosu na 9 milijardi dolara u obavezama.

Kao da finansije ne mogu izgledati gore, hakeri su izvukli čak 477 miliona dolara iz kripto novčanika u vlasništvu FTX-a ubrzo nakon datuma peticije.

Dodavajući određenu konfuziju, Komisija za hartije od vrijednosti Bahama je otprilike u isto vrijeme usmjerila prenos digitalne imovine za FTX Digital Markets, podružnicu nad kojom je nacija preuzela jurisdikciju, u novčanik za čuvanje, kasnije je rekao regulator.

Kriptovalute i druge firme iz industrije su od tada zaronile u zaokret istorijskih razmera, a ukupna tržišna kapitalizacija je opala za 18 odsto od 4. novembra na 800 milijardi dolara, čime su gubici za kripto imovinu ove godine do danas iznosili 63 odsto, po podacima sa Coinmarketcap-a.