Uprkos rastu tražnje, na tržištu nedostatak zlata

CAPITAL

Kada berze padaju, investitori se, piše Bloomberg, okreću zlatu, no sada je to teže nego inače budući da je industrija za preradu zlata u poluge i novčiće uglavnom zatvorena. Uz to, obustava letova poremetila je planove za transport zlata širom svijeta, dok kompanije koje posjeduju rudnike smanjuju svoje aktivnosti i tako smanjuju i količinu tog metala na tržištu, dok potražnja ubrzano raste.

“Smanjuje se cijeli lanac snabdijevanja. Zadnji put sam vidjela ovoliki haos na tržištu zlata nakon 11. septembra 2001. (9/11)”, rekla je Debra Thomson, direktorica prodaje zlata u IBV International Vaults, kompaniji koja omogućava prodaju plemenitih metala te bogatašima nude sefove u koje mogu na sigurno čuvati svoje dragocjenosti.

Privatni investitori, pojašnjava Bloomberg, uobičajeno kupuju zlatne poluge teške jedan kilogram ili manje, što je daleko manje od količine kojom trguju banke. Nedostatak ponude najviše pogađa najmanje učesnike na tržištu.

Dodatno, cijene zlata ovog mjeseca divljaju budući da su neki investitori bili prisiljeni da prodaju svoje zlato kako bi dosegli marže tokom najgorih situacija na tržištu u preko deset godina. Drugi su ga pak prodali kako bi mogli kupiti dolare.

S druge strane, samo prošle nedelje cijena zlata porasla je osam odsto, a veći investitori poput Goldman Sachsa ili pak egipatskog milijardera Naguiba Sawirisa samo povećavaju svoje udjele u rudarskim kompanijama.

“Ljudi bi trebali posjedovati zlato i ovo je dobro vrijeme da povećavaju svoje udjele u zlatu, a nikako da ga prodaju”, smatra investitor Mark Mobius.