Inflacija u SAD umjereno porasla u novembru

Svijet

Potrošačke cijene u SAD jedva da su porasle u novembru, zahvaljujući padu cijena benzina i polovnih automobila, što je rezultiralo najmanjim godišnjim rastom inflacije u poslednjih skoro godinu dana.

To bi moglo da pruži Federalnim rezervama razlog da počnu da smanjuju obim povećanja referentne kamate na sjednici u srijedu, ocjenjuje Rojters.

Potrošačka inflacija u SAD je porasla prošlog mjeseca za 0,1 odsto nakon rasta od 0,4 posto u oktobru, objavilo je danas Ministarstvo rada, prenosi agencija Tanjug.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su mjesečni rast od 0,3 procenta. Na godišnjem nivou, potrošačke cijene su porasle za 7,1 posto, najmanje od decembra 2021, nakon rasta od 7,7 procenata u oktobru.

Najviša godišnja stopa inflacije u Americi od 9,1 posto zabilježena je u junu, što je bio njen najveći rast od novembra 1981. Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cijene hrane i energije, porasla je za 0,2 procenta na mjesečnom nivou nakon rasta od 0,3 posto u oktobru.

U periodu od 12 mjeseci do novembra, rast bazne inflacije je usporio na 6 posto sa oktobarskog nivoa od 6,3 procenta. Uprkos popuštanju inflacije, kojem je doprinijeo pad cijena polovnih motornih vozila i akcijske prodaje robe kompanija, kako bi privukle finansijski oslabljene kupce i očistile zalihe usled smanjene potražnje i poboljšane situacije u lanacima snabdijevanja, visoke cene kirija drže ukupnu baznu inflaciju u SAD povišenom, navodi Rojters.