Trumpova zabrana pogađa poslovne ljude: Ni laptop ne smije u avion

Teroristički napadi i pojačano preispitivanje sigurnosti pogađaju i avionski prevoz

Mnoge avio kompanije su dodatno šokirali najnoviji planovi američkog predsjednika Donalda Trumpa koji bi zabranu upotrebe prenosnih računara prenio i na letove za SAD iz Evrope.

Vrijeme je novac, a poslovni ljudi koji su navikli raditi u avionu sada se užasavaju pomisli da bi osam sati leta od Evrope do Sjedinjenih Država moglo ostati neiskorišteno.  Tome još treba pridodati vrijeme utrošeno na stroge sigurnosne kontrole. Sve to oduzima mnogo vremena, a po mišljenju Udruženja avionskih prevoznika i mnogo novca – ukupno milijardu dolara.  Jer na primjer, ko u putničkoj kabini želi koristiti laptop moraće ga iznajmiti od kompanije. Sve to putovanje čini komplikovanijim i skupljim i zato Udruženje upozorava na posljedice proširenja zabrane i na letove iz Evrope.

– Sva ograničenja trgovine i putovanja su katastrofa. Mi se borimo protiv svakog oblika protekciozima zato jer je protiv interesa industrije i usput protiv interesa ljudi, navode iz Udruženja avionskih prevoznika.

S druge strane, sigurnost tih istih ljudi, odnosno putnika, ima prioritet. Teroristima je, kako tvrde američke sigurnosne službe, pošlo za rukom izraditi bombe koje se ne razlikuju od baterija za laptope i ukazuju na jedan prošlogodišnji slučaj kada je jedna ovakva bomba eksplodirala tokom leta i načinila rupu u zidu aviona. Pilot je uspio sigurno prizemljiti letjelicu.

Kako bi se isključilo da se tako nešto ponovi, američke vlasti žele zabraniti laptope u putničkoj kabini.