Ko je balkanski “kralj osiguranja”, najbogatiji čovjek regije

Milioneri

Beogradski Nedeljnik objavio je novu listu najbogatijih osoba u regonu bivše Jugoslavije.

Prvi na listi je Dubravko Grgić iz Agram grupe koja je procijenjena na 2,8 milijardi eura, a slijede Miodrag Kostić (MK grupa) i Miroslav Mišković (Delta Holding) iz Srbije sa 2,7 milijardi.

Grgić se vodi kao biznismen iz Hrvatske jer trenutno tamo živi, iako je Hercegovac, a svoj poslovni put je započeo upravo iz Ljubuškog odakle se proširio na cijelu BiH, Hrvatsku, a potom i druge evropske zemlje. U javnosti je poznat kao ”kralj osiguranja”.

Grgićev poslovni uspon počeo je 1992. kada je s nekoliko partnera u Ljubuškom (BiH) osnovao osiguravajuću kuću Euroherc, koja je ubrzo proširila svoje poslovanje u Hrvatsku.

Od sredine devedesetih Grgić naglo napreduje. Najprije je 1996. kupio Jadransko osiguranje, zatim je 2000. postao vlasnik Mediteranskog osiguranja, 2004. je od Hrvoja Petrača preuzeo Atlas osiguranje, a 2005. Kreditnu banku Zagreb od Agrokora.  U međuvremenu je istisnuo ostale suosnivače otkupljujući dionice od njih.

Agram grupa okuplja dvadesetak društava koja se bave osiguranjem, bankarstvom, lizingom i drugim finansijskim uslugama.

Na inicijativu Euroherc osiguranja Zagreb u julu 2000. godine 14 samostalnih trgovačkih društava na osnovu zajedničkog poslovnog interesa sklopilo je Ugovor o povezivanju u Koncern Agram. Na kraju 2021. godine Koncern Agram imao je 20 članica.

Zatim su pet članica Koncerna Agram – Euroherc osiguranje Zagreb, Adriatic osiguranje Zagreb, Agram Life osiguranje Zagreb, Euroherc osiguranje Sarajevo i Adriatic osiguranje Sarajevo – formirale Agram Grupu.

Članice Koncerna Agram, koje su pokrenule poslovanja u zemljama EU ili su osnovale nove firme u članicama EU, osnovale su u Zagrebu Agram European Economic Interest Grouping (Europsko Gospodarsko interesno udruženje) krajem 2021. godine. Agram EEIG ima 14 članica koje posluju na području Hrvatske, Austrije i Italije.

Pored pet osiguravajućih društava, članice EEIG su: Agram TIS, EuroDaus, Agram leasing, Agram Banka, Specijalna bolnica Agram, Agram yachting, Agram Invest, MEDORA hoteli, Autocentar Agram Zagreb, EuroAgram GmbH Beč, Agram Trieste SRL Trst, Agram Ljubuški, Agram Invest, Auto Dubrovnik, Auto Slavonija i Autoservisni centar Varaždin.

Grgić je početkom 2022. godine od kompanije Fortenova kupio poslovni toranj Cibona u Zagrebu. Reč je o tornju u kojem je Ivica Todorić izgradio svoj koncern Agrokor.

Sa svojim firmama Grgić ima pokriva oko 25 posto tržišta osiguranja u Hrvatskoj i veliki udio na tržištu osiguranja u BiH kroz Adriatic i Euroherc osiguranja.

Mediji su ranije pisali da je Grgić 1999. godine preživio pokušaj atentata, kada je na njega pucano iz snajpera s napuštenog objekta dok je bio u dvorištu svoje kuće u Ljubuškom, te da je tom prilikom ranjen, nakon čega se seli u Zagreb, a da ga se često može vidjeti kako uživa na svojim jahtama na Jadranu.