Bezos: Poslovno i privatno su jedan isti krug

LIFE

Tajna sklada između privatnog i poslovnog, uvjeren je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, nije u balansu.

Jeff Bezos ne voli izraz “ravnoteža privatnog i poslovnog života”. U nekoliko je navrata rekao kako su poslovno i privatno u stvari krug.

Osnivač Amazona je 2018. godine izjavio kako svoje mlađe i starije zaposlenike nastoji naučiti skladu između posla i privatnog života. A to, prema njegovom mišljenju, nije balans.

Štaviše, uvjeren je kako je taj izraz ograničavajući jer podrazumijeva strog kompromis. U stvarnosti, ako je sretan kod kuće ima ogromnu energiju za posao.

Vrijedi i obrnuto – ako je sretan na poslu, vraća se kući s tom energijom. Zbog toga misli kako je to krug, ne nešto što treba uravnotežiti.

Njegov se krug poslovnog i privatnog promijenio otkad je javno podijelio ta svoja razmišljanja. U julu 2021. godine odstupio je s pozicije glavnog izvršnog direktora Amazona, prepustivši ju Andyju Jassyju, dotadašnjem šefu Amazon Web Services.

Bezos se više posvetio drugim poslovnim pothvatima, poput svemirskih istraživanja s tvrtkom Blue Origin, i filantropiji (najavio je kako će podijeliti većinu svog bogatstva). Trenutno je šesta najbogatija osoba na svijetu.

Prema poslu se odnosi na nekonvencionalan način: svako jutro ima vremena za doručak s porodicom, ne namješta budilicu prije no što krene na počinak, zakazuje iznenađujuće malo sastanaka i svaki dan sam pere svoje suđe, piše Business Insider, prenosi Tportal.