„Balkan Solar Summit“: Banjaluka centar solarne industrije i energije

BUSINESS KLUB

„Balkan Solar Summit“, biznis konferencija posvećena solarnoj industriji i energiji koja okuplja više od 400 učesnika sa svih strana svijeta, otvorena je u četvrtak u Banskom dvoru u Banjaluci.

Ova konferencija se održava u četvrtak i petak, a kako kažu organizatori, Banjaluka će ova dva dana biti centar solarne industrije u regionu.

„Koliko je veliko interesovanje za summit, govori i činjenica da učesnici stižu sa svih strana svijeta“, poručili su organizatori.

Konferenciju je zvanično otvorio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

„Srpska nema namjeru da izgubi suverenitet u ovoj oblasti i pokušaćemo pronaći operativni odgovor na svaku dobru inicijativu sa skupa. Država je spremna da čuje prijedloge i da se prilagodi svemu onome što je potrebno da učini da bude lider“, naglasio je Dodik.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Repblike Srpske, naveo je da je Srpska postala lider u regionu u pogledu razvoja projekata zelene energije, odnosno hidro, solarne i vjetro energije.

„Otvorili smo prostor za investiranje, kako ‘Elektroprivredi RS’, koja treba da bude nosilac tih aktivnosti, tako i brojnim investitorima. U svojoj strukturi još imamo dominantno energiju koja nastaje iz fosilnih goriva koja čini oko 60 odsto proizvedene energije, dok se 40 odsto dobija iz obnovljivih izvora. Republika Srpska trenutno ima interes za 2.072 megavata za dodjelu koncesija za solarne elektrane, a do sada su po tom osnovu zaključeni ugovori za dodjelu koncesija za 856 megavata. Imamo pouzdane partnere koji će sigurno izgraditi planirane solarne elektrane, a preostali dio će kontinuirano dolaziti na red za razmatranje i zaključivanje ugovora za koncesije“, istakao je Đokić.