OGNJEN KULJIĆ: Odlični rezultati Elektro-Hercegovine u specifičnim uslovima

BUSINESS KLUB

Kvalitet u isporuci električne energije, kao i što manji broj prekida u napajanju, prioriteti su ovog preduzeća, koje kontinuirano obavlja i planira investiranje u mrežu, tehničke resurse i kadrove. A, uprkos svjetskoj energetskoj krizi i svim poteškoćama na specifičnom terenu, poslovnu 2022. godinu završili su sa dobiti

piše SVJETLANA IVANOVIĆ     foto Aleksandar ARSENOVIĆ

Zavisno preduzeće ”Elektro-Hercegovina a.d. Trebinje” završilo je još jednu uspješnu poslovnu godinu i krenulo u nove projekte. Direktor, Ognjen Kuljić, kaže da su u planu i dodatna investiranja u distributivnu mrežu, kao i povećanje učinka na održavanju postojeće mreže.

– I pored vrlo nestabilne situacije u današnjem energetskom svijetu kao i na tržištu, u godini koja je iza nas, uspjeli smo da ostvarimo neto dobit od 201.133 KM. Ovo distributivno preduzeće aktivni je učesnik na tržištu električne energije, kao i u procesu tranzicije i prilagođavanja Evropskim standardima.

Uprkos energetskoj krizi, 2022. godine smo ostvarili neto dobit od 201.133 KM

Elektro-Hercegovina vrši isporuku električne energije na kompletnom području istočne Hercegovine, koje obuhvata rijetko naseljenu, ali veoma razuđenu elektroenergetsku mrežu. U vlasništvu je i trenutno održava preko 33.000 mjernih mjesta, a dužina cjelokupne mreže je oko 3.000 kilometara. Ovo preduzeće godišnje isporuči oko 222 GWh električne energije ili oko šest odsto ukupne potrošnje u Republici Srpskoj.

– U proteklih nekoliko godina, uspješno je obavljen i proces reorganizacije preduzeća na nove organizacione jedinice, prema menadžerskom projektu Matičnog preduzeća, uz pomoć sertifikovanih konsultanata. Preduzeće je u skladu sa tim isplatilo stimulativne otpremnine, kako bi optimizovalo broj radnika, te uskladilo poslovne procese sa novom organizacijom poslovanja Holdinga. Snabdjevačka djelatnost prešla je na nivo Matičnog preduzeća, a Elektro-Hercegovina postaje ”Operator distributivnog sistema”. Ovo preduzeće gazduje sa devet trafostanica 35/10 kV, kao i sa 727 trafostanica 10/0,4 kV.

Prihode ostvaruje po osnovu naknade za mrežarinu, koju reguliše Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske, u okviru tarifnog postupka, gdje se na bazi dokazanih rashoda odobravaju neophodni prihodi. Elektroenergetska mreža, kao žila kucavica svake Distribucije obezbjeđuje blagovremeno i neprekidno napajanje potrošača električnom energijom. U jugoistočnom dijelu Srpske, na prostoru koji pokriva Elektro-Hercegovina, postoje različiti izazovi za njeno održavanje, kao i za izgradnju novih priključaka i trasa dalekovoda.

– Specifični su uslovi u održavanju mreže. Relativno je mali broj potrošača je na velikom prostoru, geografska različitost terena, od visokih planina do kraških brda i plavnih polja. Zatim, uticaj vremenskih nepogoda, sniježnih padavina, poplava, požara i atmosferskog pražnjenja na jugu ove regije. Sa svojim timovima, koji svakodnevno rade na terenu, te dugogodišnjim ulaganjem u infrastrukturu Elektro-Hercegovina postižemo dobre rezultate i na polju tehničkih gubitaka, koji trenutno iznose oko 8,52 odsto u januaru 2023. u odnosu na 9,25 odsto odobrenih gubitaka od strane Regulatora.