Turska gradi auto-put Novi Sad – Ruma

Dužina trase s tunelom kroz Frušku goru je 27 km čija je vrijednost 57 miliona eura, i povezuje Rumuniju s Hrvatskom.

Jedna od vodećih građevinskih kompanija u Turskoj “Nurol”, koja posluje preko 50 godina u 18 zemalja, u agendi ima objekte poput puta Istanbul – Izmir od 400 km sa drugim po veličini visećim mostom u Evropi, zainteresovana je za gradnju brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume; s tunelom kroz Frušku goru. Jedan od načina realizacije posla, vrijednog 57 miliona eura, jeste onaj koji je upravo predložio Nurol: javno-privatno partnerstvo sa pokrajinskom i republičkom Vladom Srbije – sa elementima koncesije. Turci su istovremeno ostavili i mogućnost da finansiraju čitav projekat.

Saobraćajni koridor kroz Frušku goru još prije dvije godine trebao je da otpočne s radovima (s Kinezima), jer spada u red prioritetnih projekata od nacionalnog značaja. Prije svega za Vojvodinu, jer je ovo najprometnija saobraćajnica u Srbiji sa dnevnim prosjekom do 12.000 vozila (naročito kamiona) koja povezuje Rumuniju s Hrvatskom.

Prema projektnoj dokumentaciji gradnja tunela koštaće oko 40 miliona eura, a za proširivanje postojećeg puta od rumunske granice preko Zrenjanina i Novog Sada do Rume biće potrebno 19 miliona eura. Kritična dužina autoputa Novi Sad – Ruma s tunelom je 27 kilometara i prolazi kroz tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu u kojima živi oko 400.000 stanovnika i posluje skoro 30.000 privrednih subjekata. U blizini trase autoputa je 12 industrijskih i jedna slobodna zona. (T.B)