Microsoft prihodovao skoro 53 milijardi, uprkos problemima u cloudu

Finansije

Microsoft je u utorak objavio svoju zaradu u trećem fiskalnom tromjesečju, nadmašivši očekivanja Wall Streeta uprkos nastavku usporavanja prihoda kompanije u oblaku.

Tehnološki gigant je prijavio rast prihoda od Azure i drugih usluga u oblaku od 27% u odnosu na prethodnu godinu. Taj broj je opadao svakog kvartala najmanje od trećeg tromjesečja 2022. godine, jer kompanije smanjuju svoje kapitalne troškove usljed rastućih kamatnih stopa, prenosi Bankar.me.

Yahoo Finance donosi najvažnije brojeve iz Microsoftovog izvještaja u poređenju sa onim što su analitičari očekivali, a koje je sastavio Bloomberg:

  • Prihod: 52,9 milijardi dolara naspram očekivanih 51,1 milijardi dolara
  • Prilagođena dobit po akciji: 2,45 dolara u odnosu na očekivanih 2,23 dolara
  • Produktivnost i poslovni procesi: 17,5 milijardi dolara naspram očekivanih 17,1 milijardi dolara
  • Inteligentni oblak: 22,1 milijarda dolara naspram očekivanih 21,9 milijardi dolara
  • Personalni računari: 13,3 milijarde dolara naspram očekivanih 12,3 milijarde dolara
  • Dionice Microsofta porasle su za više od 4% nakon objave.

I dok su dionice Microsofta naizgled imale koristi od hajpa oko vještačke inteligencije – uložili su u razvoj ChatGPT-a, chatbot kompanije OpenAI – i ukupnog oporavka tržišta nakon grube 2022. godine, glavni pokretač rasta kompanije i dalje su njeni napori u oblasti računarstva u oblaku.

Ali taj rast je značajno usporen tokom prošle godine. U trećem kvartalu 2022. Microsoft je prijavio rast Azurea od 46% u odnosu na prethodnu godinu. Ali to je od tada opadalo svakog kvartala, spuštajući se na 27% u trećem kvartalu 2023.

Dio razloga za ovaj pad je bio što su veliki kupci povukli potrošnju jer su više kamatne stope izazvale globalni rast. Microsoft se takođe bori sa smanjenom prodajom PC-a, jer potražnja potrošača i poslovnih korisnika opada s maksimuma iz ere pandemije.

Kompanija je prijavila pad od 9% u svom prihodu u segmentu “Više personalnih računara”, sa Windows OEM prihodima za 28%.

Microsoft prodaje Windows i druge softverske licence trećim stranama.