Bicikl potencijalni hit u turističkom biznisu

Odmor uz rekreaciju na biciklima postao je svetski turistički hit koji u Evropi praktikuje i traži oko 20 miliona rekreativnih i sportskih biciklista

To su dovoljno dobri razlozi zbog kojih su porodični vlasnici apartmana Splitsko-dalmatinske županije spremni dio tog prometa da skrenu i u svoje apartmane, koji će od ovoga ljeta imati oznaku „bed&bike“.

Biće to znak da su spremni da pruže specifičnu uslugu biciklistima, brinu se o njihovim biciklima ili im osigurati iznajmljivanje svojih, ali i sve prateće usluge, uključujući i domaće bajk-vodiče koje strane agencije sve više traže.

Vlasnici ugostiteljskih objekata su iz iskustva onih koji su kao pioniri u turističkim mjestima nabavili bicikle i ponudili ih u najam svojim gostima prethodnih sezona shvatili da im to osigurava sasvim pristojnu dodatnu zaradu u njihovim apartmanima i to bez previše truda.

Bicikli se iznajmljuju dnevno po cijeni od 90 do 170 kuna, pa se tako sa desetak bicikala za iznajmljivanje svakog dana može zaraditi i do 2.000 kuna, odnosno oko 270 eura. Oni koji su uložili u tu vrstu prevoza i nabavili po stotinjak bicikala za iznajmljivanje turistima, zarade dnevno mnogo više nego vlasnici apartmana.

Da se ne radi tek o prolaznom hiru savremenih gostiju koji su se odjednom sjetili rekreacije na dva točka tokom odmora, pokazuju podaci prema kojima je u Njemačkoj čak dva miliona turista koji putuju u inostranstvo kao cikloturisti, a čak 5,7 miliona Nijemaca je jednom u protekle tri godine bilo na odmoru s vožnjom bicikla. (Poslovni dnevnik)