Alžir podnio zvanični zahtjev za ulazak u BRIKS

Svijet

Alžir je podnio zvanični zahtjev za ulazak u sastav akcionara Nove razvojne banke (NDB) koju su formirale članice međudržavnog udruženja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika), saopštio je predsjednik Alžira Abdelmadžid Tebun, prenosi portal An-Nahar.

Izjava predsjednika Alžira uslijedila je nakon njegove posjete Kini, gdje je imao sastanke sa predsednikojm Si Đinpingom i premijerom Li Ćijangom.

Tebun je podsjetio da je podnesen zvanični zahtjev za ulazak Alžira u redove BRIKS-a. Pored toga, podnesena je prijava da ova severnoafrička zemlja postane dioničar NBR.

“Alžir je kandidat za akcionare banke BRIKS sa očekivanim udjelom od 1,5 milijardi dolara”, rekao je predsjednik ove zemlje.

Tebun je istakao dobre odnose Alžira i Kine.

“Alžir je zadovoljan svojim odnosima sa Kinom, jednom od prijateljskih zemalja koja je pomogla Alžiru u njegovom razvoju nakon sticanja nezavisnosti”, nastavio je šef države.

“Radimo na realizaciji zajedničkih projekata sa Kinom u svim oblastima. Planiramo da uspostavimo alžirsko-kinesko partnerstvo u oblasti svemira, realizujemo projekte sa Kinom u oblasti željeznice i u rudarskom sektoru”, rezimirao je Tebun.