Tenzije na Bliskom istoku vinule cijenu zlata na najviši nivo od 2013.

Svijet

Zaoštravanje tenzija na Bliskom istoku vinulo je cijene zlata na svjetskim tržištima na sedmogodišnji maksimum.

Zlato, koje se inače smatra sigurnom lukom za investitore, čak i u vrijeme političkih i ekonomskih previranja, skočilo je najprije za oko 1,5 odsto na 1.579 dolara po unci, što je bila njegova najviša cijena od aprila 2013. godine. Nervoza na tržištu je nastavila da jača te je unca prema najnovijim podacima “otišla” i iznad 1.600 dolara.

“Zlato trenutno podnosi određene dobitke, jer odmazda nije smatrana agresivnom. Kako će se cijene zlata kretati sada je usmereno na ono što američki predsjednik Donald Tramp kaž “, rekao je analitičar Sako banke Ole Hansen.

Istovremeno je još jedan plemeniti metal, paladijum, počeo da mijenja cijenu. Za samo dva dana njegova cijena je sa 2.011 dolara za uncu skočila na 2.097 dolara, prenosi Blic.

Zlato se, inače, uzima za dobru i sigurnu investiciju. Ovim dragocjenim metalom mogu da trguju i građani. Za razliku od papirnog novca kod zlata ne postoji inflacija. Njegova cijena, istina, jeste volatilna, ali se prije ili kasnije uvjek vrati na prethodni veći nivo.

Cijena zlata kroz istoriju se dosta mijenjala. Najveći dvocifreni rast zlato je dožvjelo 10. septembra 1980. godine. Tada je jedna unca koštala 686, 5 dolara na berzi. To je oko 2,5 puta manje nego danas.