Najveći izvoznik iz RS, Alumina, dobiće novi proizvodni pogon

BUSINESS KLUB

Menadžment najvećeg izvoznika iz Republike Srpske, kompanije “Alumina” iz Zvornika predstavio je planove razvoja za naredni period.

Plan podrazumijeva potpisivanje ugovora sa kompanijom koja će dovesti svoju tehnologiju, kao i izgradnju novog proizvodnog objekta koji bi još više učvrstio tržišnu poziciju kompanije.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Zoran Stevanović rekao je da su održali sastanak sa rukovodiocima kako bi se predstavile aktivnosti koje menadžment kompanije preduzima na svim poljima da bi „Alumina“ u što kraćem periodu, najkasnije u roku od godinu dana, bila kompanija sa riješenim pravnim statusom.

On je naglasio da je bilo riječi o problemima fabričke „Energane“ i deponiji brane crvenog mulja, te da su istaknuti i neki problemi koji se tiču vlasništva nekretnina unutar, ali i pored samog fabričkog kruga.

– Razgovarali smo i o razvojnim planovima uz očekivanje da ćemo brzo, već do kraja godine, potpisati veoma važan ugovor sa ozbiljnom kompanijom koja će dovesti svoju tehnologiju, nešto što je već realizovano u ovoj fabrici poput pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, te silikagela i specijalnih zeolita – istakao je Stevanović.

On je dodao da bi se napravio jedan ozbiljan novi proizvodni objekat koji bi još više učvrstio tržišnu poziciju „Alumine“ kada je u pitanju proizvodnja nemetalurške glinice i fabriku doveo u situaciju da direktno ne zavisi od berzanske cijene aluminijuma.

Pritom bi, kaže, fabrika imala još stabilniju proizvodnju i prodaju i naravno ozbiljniji profit, saopšteno je iz „Alumine“, prenijele su Nezavisne novine.