Arapske zemlje predale listu zahtjeva Kataru

Četiri arapske države koje bojkotuju Katar zbog njegove navodne podrške terorizmu poslali su Dohi spisak s 13 zahtjeva, među kojima je zatvaranje televizije Al Džazire i redukovanje odnosa s Iranom, rekao je zvaničnik jedne od tih zemalja

Popis zahtjeva za okončanje velike krize u Persijskom zalivu, koji su sastavili Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein, takođe uključuje zatvaranje turske vojne baze u Kataru, rekao je taj zvaničnik za Rojters.

Katar takođe mora da objavi da prekida veze s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, među kojima su Muslimansko bratstvo, Islamska država, al Kaida i Hezbolah.

Četiri države dale su Dohi rok od 10 dana da ispuni zahtjeve, a spisak je Kataru predao Kuvajt, koji posreduje u sporu, rekao je neimenovani zvaničnik.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su veze s Dohom 5. juna, optužujući Katar da podržava islamističke militante i Iran.

Oni su zabranili Kataru ulazak u njihov vazdušni prostor i nametnuli trgovinske restrikcije i ograničenja kretanja osoba, a Saudijska Arabija je zatvorila svoju kopnenu granicu s Katarom.

Doha odlučno odbacuje optužbe svojih susjeda.