Alumina i Boksit potpisali ugovor vrijedan blizu 90 miliona KM

BUSINESS KLUB

Kompanije „Alumina“ i „Boksit“ iz Milića nastavljaju uspješnu saradnju. Dugogodišnji strateški partneri, koji svojim radom umnogome determinišu ekonomsku situaciju u regiji Birač, dogovorili su poslovnu saradnju vrijednu blizu 90 miliona konvertibilnih maraka.

Predsjednik Upravnog odbora „Alumine“ Zoran Stevanović i predsjednik Kompanije i Grupacije „Boksit“ mr Rajko Dukić, potpisali su ugovor za kupoprodaju rude boksita na period od tri godine, kao i aneks dugoročnog ugovora za kupoprodaju rude u narednoj godini.

-Sa fabrikom „Alumina“ iz Zvornika, kao veoma važnim strateškim partnerom, nastavlja se poslovna saradnja koja je izuzetno dobra, sa novom, odnosno postojećom Upravom, pa kao rezultat toga potpisani su: Ugovor, za period od tri godine, vezano za kupoprodaju rude boksita. Vrijednost ugovora je približno 90.000.000,00 KM, potom Aneks dugoročnog ugovora, po pitanju kupoprodaje rude boksita u 2024. godini – navode iz „Boksita“.

U toku su pripreme ugovora, vezano za kupoprodaju hidrata, u iznosu od 20.000 tona, na godišnjem nivou, kao i prevoz roba kompanije „Alumina“ na evropskom tržištu, oko 50.000 tona, na godišnjem nivou.

Vrijednost poslova u idućoj godini, po pitanju roba i usluga, iznosiće približno 50.000.000,00 KM.

Pored navedenog, očekivati je da će Specijalistički medicinski centar Kompanije „Boksit“ obaviti sistematske preglede zaposlenih u „Alumini“, kao i da će „Drina osiguranje“ pružati određene usluge, iz oblasti osiguranja zaposlenih i imovine – navodi se u objavi koju je potpisao predsjednik Kompanije i Grupacije „Boksit“ mr Rajko Dukić.

Iz „Boksita“ je istaknuto, imajući u vidu da oba kolektiva svoje robe i usluge dominantno prodaju na evropskom, odnosno svjetskom tržištu, gdje su prisutni mnogobrojni problemi i poremećaji, da bi se sačuvala poslovna stabilnost i ostvarila i profitabilnost, neophodno je da se nastavi međusobna saradnja, uz puno razumijevanje i uvažavanje, kakva je i danas, radi dobrobiti oba kolektiva.