Porodična firma prešla trnovit put pa postala nosilac razvoja majevičke regije

BUSINESS KLUB

Kompanija “SAS” iz Priboja (kod Bijeljine), jedan od nosilaca privrednog razvoja opštine Lopare, stalnim ulaganjem u razvoj uspješno je prešla trnovit put od malog porodičnog preduzeća do privrednog subjekta koji zavređuje pažnju poslovnih ljudi u BiH i šire.

Firma je nastala 1999. godine, a osnivači su bili Rado Gavrić, Miodrag Stojanović i Blaško Milivojević. Milivojević je svoj dio ubrzo prodao Gavriću i Stojanoviću, zatim je napravljen i prvi poslovni objekat – benzinska pumpa u Priboju.

– U Loparama je izgrađena pumpa 2004. godine, ubrzo i u Ugljeviku, a potom se u narednih nekoliko godina mreža naših benzninskih pumpi proširila na Osmake, Doboj, gdje su izgrađene dvije pumpe, Istočnu Ilidžu, Rudo i Zvornik. Uz svaku pumpu je izgrađen po jedan objekat za tehnički pregled motornih vozila. Zasebne tehničke preglede posjedujemo u Banja Luci i Bijeljini – kaže Miodrag Stojanović, suvlasnik preduzeća “SAS” za Novi Glas.

Proizvodnja “čiste energije”

On je naveo da je u preduzeću zaposleno preko 200 radnika širom Republike Srpske, te da je najveći broj njih iz opštine Lopare.

– Godine 2016. osnovali smo “SAS-Super P osiguranje”, akcionarsko društvo gdje smo uspješno izvršili dokapitalizaciju, a bavimo se i proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora, dobili smo koncesije u Istočnoj Ilidži i Trnovu. Rezultat toga je izgrađena mini-hidroelektrana u Vojkovićima, koja proizvodi električnu energiju snage 1 Megavat, čiji je objekat prilagođen za snagu od 2 Megavata, što ćemo postići u toku naredne godine kada budemo završili radove na ugradnji opreme. U Priboju gradimo solarnu elektranu ukupne snage 5 Megavata i već početkom januara očekujemo završetak dijela za proizvodnju električne energije instalisane snage pola Megavata – rekao je Stojanović.

Stojanović je istakao da se kompanija bavi sa velikim brojem djelatnosti, a neke od njih su pružanje usluga u oblasti drumskog saobraćaja, kao što je prevoz radnika za RiTE “Ugljevik”, te je za te potrebe nabavljeno tridesetak autobusa.

“SAS” učestvuje na raznim tenderima RiTE “Ugljevik” i često dobija poslove, tako je postao glavni snabdjevač guma pomenutog privrednog giganta za sva vozila počevši od dampera do putničkog i teretnog programa. Glavni su snabdjevači gorivom za rudnik “Sase” kod Srebrenice.

Proizvodnja zdrave hrane

Preduzeće proizvodi zdravu hranu, posjeduje poljoprivredno zemljište na kojem se proizvodi pšenica i bijeli kukuruz. Na rijeci Janji u Priboju, u okviru Poslovnog centra kompanije izgrađena je vodenica-potočara u kojoj se ti proizvodi melju.

Brašno se koristi u vlastitoj pekari za proizvodnju različitih pekarskih proizvoda, koji se distribuiraju u trgovinskim radnjama i marketima širom regije.

Najveće zasluge za uspjeh kompanije “SAS” imaju njeni vlasnici, badže, Rado Gavrić i Mićo Stojanović koji su svojim idejama i vizijom utrli put do njene prepoznatljivosti u poslovnom svijetu.

Rado Gavrić je rođen u Priboju, dok je Mićo Stojanović rođen u Kovačici, povezala ih je Majevica i njihove supruge koje su sestre. Mićin sin Živko Stojanović, vodi poslove na mini – hidroelektrani u Vojkovićima, Radin sin Nikola Gavrić je direktor u “SAS-Super P osiguranju”, gdje je zaposlena i Radina kćerka Maja Gavrić, piše Novi Glas.