Preminuo Robert Tejlor, tvorac interneta i kompjutera

Jedan od tvoraca interneta i personalnog kompjutera, Robert Tejlor, preminuo je u 86. godini života u San Francisku

Tejlor je bolovao od Parkinsonove bolesti, a preminuo je u četvrtak u svom domu u San Francisku, potvrdio je njegov sin Kurt Tejlor.

Tejlor je bio i jedan od menadžera NASA-e 1961. godine, a pomogao je Daglasu Engelbartu koji je u to vrijeme radio na razvoju kompjuterskog miša. Tejlor je predvodio kreiranje prve računarske mreže u svijetu. Tokom 1966. godine kada je radio za agenciju Ministarstva odbrane SAD koja je odgovorna za razvoj novih tehnologija za američku vojsku (nekada ARPA), Tejlor je predvodio kreiranje prve računarske mreže u svijetu, koja je kasnije prerasla u internet.

Nekoliko godina kasnije, Tejlor je radio u Palo Alto Research centru i to u timu koji je stvorio Alto, prvi PC. Alto je omogućavao svakom istraživaču da radi na posebnoj stanici umjesto na mašini veličine sobe. Čak je imao i grafički korisnički interface sa ikonicama, prozorima i menijima, umjesto dotadašnjeg unošenja tekstualnih komandi na računarskom jeziku. Tehnologija je inspirisala nastanak Windowsa i Apple računara.

Tejlerov inženjerski tim takođe je razvio eternet i program iz kog je kasnije iznikao Microsoft Word.

Penzionisao se 1996.godine. Robert Tejlor ima tri sina i troje unučadi.