Norveška će potrošiti 315 miliona dolara na prvi tunel za brodove

Norveška je predstavila plan za izgradnju prvog tunela za brodove na svijetu, koji podrazumijeva probijanje čvrstih stijena na poluostrvu Stad

Tunel dug 1.700, visok 45 i širok 36 metara proći će kroz najuži dio poluostrva Stad u zapadnoj Norveškoj, a omogućiće teretnim i putničkim brodovima da zaobiđu olujno Stadhavet more.

Svjetionik Krakenes, koji se nalazi južno od Stada, zapravo je meteorološka stanica koja bilježi najviše olujnih dana čiji se broj kreće između 45 i 106 godišnje

Visoki valovi koji dolaze iz različitih pravaca stvaraju kompleksne i opasne uslove za plovidbu. Kombinacija vjetra, struja i valova duž obale predstavlja izuzetno zahtjevan zadatak. Tunel će povećati sigurnost plovidbe, a brodovi više neće morati čekati bolje vremenske prilike kako bi nastavili svoj put.

Inžinjeri će morati ukloniti čak osam miliona tona stijena. Prolazi i kanali za brodove postoje u drugim dijelovima svijeta, ali ovo je prvi tunel koji će omogućiti prolazak brodova teških do 16.000 tona. Inžinjeri vjeruju da će svakog sata kroz tunel moći proći do pet brodova. Saobraćaj će se regulisati semaforima u oba pravca.

Očekuje se da će izgradnja tunela trajati tri do četiri godine i da će koštati 315 miliona dolara. Otvaranje tunela se očekuje 2023. godine.