Prosječna bh. porodica u banci zadužena 7.306 KM

BiH

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5 milijardi KM. Iako su bankovni kriterijumi za dodjelu kredita najstroži, prosječni građani najradije posuđuju novac od banaka

U BiH živi nešto više od 3,5 miliona stanovnika, a prema računici, svako banci duguje 2407 KM. Računajući po porodicama, svaka porodica banci treba vratiti 7306 KM.

Od ukupne kreditne zaduženosti, oko 93%, odnosno 7,8 milijardi KM, stanovnici BiH “posude” od banaka. Oko 550 miliona KM uzmu od mikrokreditnih organizacija, a još oko 30 miliona vraća se lizing kućama.

Oko tri četvrtine ukupnog iznosa plasirano je u FBiH. Tako su banke u FBiH odobrile oko 5,8 milijardi KM, mikokreditne organizacije oko 350 miliona KM, a lizing kuće oko 28,5 miliona.

Stanovnici RS su skromniji u prohtjevima. Sa krajem marta bili su zaduženi sa oko 2,2 milijarde maraka, a banke su u ovom entitetu odobrile nešto više od dvije milijarde maraka kredita. Oko 180 miliona su stanovnici RS uzeli od mikrokreditnih organizacija, a tek manje od 1,5 miliona KM od lizing kuća. Građani BiH se najčešće odlučuju za nenamjenske kredite. S obzirom na to da najveću svotu kredita odobravaju banke, prema njihovim podacima, oko 73 posto kredita su upravo nenamjenski.

Svaka peta marka od ukupne svote kredita iskoristi se za kupovinu stana ili kuće. Tek oko 3,5 posto od ukupnog iznosa kredita otpada na kreditne kartice, tri posto koristi se za preduzetništvo, odnosno za pokretanje privatnog biznisa a 0,1 posto za kupovinu vozila.

Od ukupnog kredita samo 940 miliona maraka otpada na kredite s rokom otplate do jedne godine. Ostalih gotovo sedam milijardi KM su sredstva koja vraćaju više od godinu dana.