JP Morgan: Bitkoin je u prednosti jer se bolje takmiči sa zlatom

Valuta

Bitkoin je za godinu dana porastao više od 70 odsto, a najava da će PejPal svojim korisnicima omogućiti kupovinu, prodaju i razmjenu imovine poslužila je kao još jedna potvrda za kriptovalutu sa visokog nivoa.

Ranije ovog mjeseca, Square je kupio bitkoin u vrijednosti od 50 miliona dolara, pošto je i dalje posvećen ideji da će na digitalnu valutu gledati kao na dugoročnu investiciju.

Ali, bitkoin je i dalje relativno mala klasa imovine, a najviše ga favorizuju investitori milenijalci koji nisu toliko uticajni na tržištu kao starije generacije koje pretežno favorizuju fizičko zlato.

Prema JP Morganu, fizičko tržište zlata vredi 2,6 biliona dolara, što uključuje imovinu koja se nalazi u zlatnim ETF-ovima. Da bi bitkoin dostigao zlato u smislu tržišne vrijednosti, kriptovaluta bi morala da poraste 10 puta u odnosu na trenutni nivo.

“Čak i skromno istiskivanje zlata kao “alternativne” valute na duži rok podrazumijevalo bi udvostručenje ili utrostručenje cijene bitkoina”, navode iz JP Morgana.

A s vremenom bi kriptovaluta mogla da se drži iz drugih razloga, a ne radi skladištenja bogatstva, poput zlata.

“Kriptovalute izvode vrijednost ne samo zato što služe kao zalihe bogatstva, već i zbog njihove korisnosti kao sredstva plaćanja. Što više ekonomskih agenata prihvati kriptovalute kao sredstvo plaćanja u budućnosti, veća je njihova korisnost i vrijednost”, objasnio je JP Morgan.

Jednostavno rečeno, rizik raste za bitkoin.

“Potencijalni dugoročni rast bitkoina je značajan jer se intenzivnije takmiči sa zlatom kao “alternativnom valutom” u koju vjerujemo, s obzirom na to da bi milenijalci vremenom postali važnija komponenta svijeta investitora”, zaključio je JP Morgan.

Tehničke informacije takođe ukazuju na kontinuirani rast bitkoina. Prema tehničkom strategu Katie Stockton, kriptovaluta bi mogla porasti na 14.000 dolara kako se kratkoročni zamah bude poboljšavao.